1 av 2
P-O Sjöblom. Foto: Region Skåne
2 av 2
Region Skåne fortsätter skicka skånska självskadepatienter till rättspsykiatrin, trots att man sagt att man skulle bygga upp en egen slutenvårdsverksamhet. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Skåne

Ingen egen slutenvård för självskadepatienter

P-O Sjöblom: "...Annars har jag nog fått sluta"
1:47 min

Region Skåne har inte lyckats med sitt mål att sluta skicka skånska självskadepatienter till rättspsykiatrin. Psykiatri Skåne har också ändrat sig och tänker inte längre bygga upp en egen slutenvårdsverksamhet för unga som skadar sig själva.

Fyra skånska kvinnor med självskadebeteende vårdas i dag på rättsspyk i Växjö, trots att förvaltningschefen för Psykiatri Skåne, P-O Sjöblom, för ett år sedan sa att Skåne skulle sluta skicka patienter dit.

– Jag ser att inom något år måste vi ha utvecklat bra strukturer och bra verksamhet på hemmaplan, så att vi inte behöver skicka fler, sa P-O Sjöblom då.

Så då ska det finnas en instans i Skåne som klarar av de här patienterna?

– Ja, det måste det göra. Annars har nog jag fått sluta.

Så lät det när Region Skåne för ett drygt år sedan presenterade sin speciella satsning på vården av unga som skadar sig själva. Men trots att man inte lyckats helt, så har det blivit bättre, säger P-O Sjöblom.

– För ett år sedan hade vi nog runt femton patienter i Växjö med den här problematiken, så vi har minskat väldigt mycket, säger han.

De styrande politikerna i Region Skåne utsåg förra året självskadevården till psykiatrins högst prioriterade område, och psykiatrin fick i uppdrag att skapa en verksamhet för målgruppen.

Då var planen att bygga en egen slutenvård för de allra sjukaste självskadepatienterna, men nu har psykiatrin tänkt om. I stället ska vissa avdelningar inom slutenvårdspsykiatrin runtom i Skåne ha personal med speciell självskadekompetens. Enligt P-O Sjöblom kan det ge bättre behandling, och en egen verksamhet hade också tagit för mycket resurser.

– Den grupp som behöver vård i slutenvård är en ganska liten andel av den totala gruppen med patienter med den här problematiken, och vårt fokus måste också vara att hjälpa dem som har en problematik men som kanske inte kräver slutenvård, säger han.

Du sa för ett år sedan att om skånska kvinnor fortfarande vårdas på rättspsyk om ett år, så har jag nog fått sluta. Vad säger du om det nu?

– Ja, vi får väl se då fram i sommar.

Drabbad? Hör av dig

Skadar du dig eller självskadar någon du känner sig? Berätta din historia, du får självklart vara anonym. Mejla linda.evereus@sverigesradio.se eller petra.haupt@sverigesradio.se

Här finns hjälpen

Vill du ha mer information om självskadebeteende eller behöver du hjälp att ta dig ur ditt självskadebeteende? Shedo är en ideell organisation som sprider kunskap om ätstörningar och självskadebeteende www.shedo.org På Thérèse Erikssons nya nätssida hittar du mer information www.sjalvskadebeteende.se/

Självskadebeteende

Självskadebeteende är ett destruktivt beteende som innebär att någon medvetet orsakar skador på den egna kroppen. Anledningen till att man skadar sig varierar. Omkring fyra procent av alla vuxna har någon gång skadat sig själva när de mått dåligt. Bland tonåringar är antalet som skär sig något högre. Självskador förekommer bland både kvinnor och män. Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".