Foto: Hasse Holmberg/ Scanpix
Helsingborg

God man tvingas betala tillbaka

Gunilla Nordström: "Pengarna gick åt till att leva lyxliv"
0:58 min

Den 69-årige man, som åtalats för att ha förskingrat pengar från dem han var god man för, dömdes i dag till villkorlig dom av Helsingborgs tingsrätt och nu får klienterna som finns i många olika skånska kommuner tillbaka sina pengar.

Den 68-årige mannen har under lång tid varit god man åt mängder av klienter och han stod åtalad för att ha förskingat pengar från 44 av dem.

Pengarna gick åt till att leva lyxliv med hustrun som att åka på dyrbara resor världen över, köpa dyr mat och fina viner. Hustrun har också stått åtalad eftersom åklagaren ansåg att hon borde förstått att de inte hade råd med ett sådant lyxliv bara på mannens sjukpension och arvodena från hans godemansuppdrag, men hon frias av rätten.

Mannen däremot döms till villkorlig dom eftersom rätten inte anser att brottet är av sådan art att han ska dömas till fängelse. Han stod åtalad för att ha förskingrat över två miljoner, men rätten anser att bara drygt 800 000 kronor av dem går att bevisa.

Eftersom kronofogden beslagtagit ägodelar från mannen så finns det pengar att betala till de klienter som blivit lurade på pengar och det rör sig om summor på allt mellan några hundralappar och över 300 000 kronor som de nu kommer att få tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".