Lammuppfödaren Gun Persson på sin gård. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Lillehem

Skåne svart får i ekohagen

Bonde: "Får se om jag fortsätter med Krav"
4:26 min

Det går trögt med att ställa om jordbruket i Skåne till ekologisk produktion jämfört med många andra delar av Sverige. Lammuppfödaren Gun Persson i Lillehem på Österlen är en av bara nio bönder som anslöt sig till Krav under förra året - och hon är inte säker på att hon kommer att stanna kvar där.

– Jag kunde haft dubbelt så många får här om jag inte varit Krav-certifierad, säger hon när hon visar upp gården med tackor, baggar och lamm.

Samtidigt får Gun inte mer betalt för köttet hos det lokala slakteriet för att det är kravmärkt. Men hon säljer också lammlådor hemifrån och till en lokal livsmedelsbutik - och nu till påsk gäller det förstås att få fram så mycket som möjligt.

Gun Persson har alltid jobbat ekologiskt, men är alltså inte säker på att hon ska vara kvar i Krav där reglerna är stränga.

– Jag vet inte. 2013 är ett försöksår, sedan får jag utvärdera.

Gun Persson är en av 275 Krav-anslutna växtodlande bönder i Skåne - vilket är förhållandevis få. I Västra Götaland är de över 1000 stycken. Johan Cejie är försäljningschef på Krav och tror att det finns flera orsaker till att omställningen till ekologisk produktion går långsamt i Skåne.

– På en del platser i Skåne är det nog så att konventionell odling med bekämpningsmedel lönar sig bättre, säger han. Dessutom blir det en positiv spiral när många bönder går över och får stöd av varandra. Och så är Göteborg en stark ekomarknad. Det gör att Västra Götaland kommer loss bättre. 

Malin Thelin
malin.thelin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".