Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt om Ägg

Publicerat onsdag 27 mars 2013 kl 08.27

Så vill vi ha våra ägg…

  • 44 procent tycker att det perfekta ägget ska ha krämig gula och fast vita
  • 30 procent vill ha det hårdkokt
  • 22 procent vill ha det löskokt

Ju äldre man är desto lösare vill man ha ägget, och vice versa. De unga föredrar hårdkokta framför löskokta ägg.

Fördubblad äggkonsumtion under påsken

Under påsken frossar vi svenskar i ägg. Totalt konsumerar vi över 3000 ton ägg under påskveckan, nästan dubbelt så mycket som normalt. Bara under påskaftonskvällen beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.

I synnerhet kokta ägg är en klassiker i påsk, naturella, färgade eller målade. En normal helg äter svensken i genomsnitt 2,1 kokta ägg. Under påskhelgen ökar snittkonsumtionen till 4,1 kokta ägg.

Ägg är ett älskat livsmedel hela året, inte bara under påsken. Nästan alla svenskar, 97 procent, äter ägg . Sju av tio äter ett eller flera ägg i veckan.

I genomsnitt äter svensken knappt 207 ägg per år. Det är lite om man jämför med de verkliga äggätarländerna. I Japan och Kina exempelvis äter genomsnittspersonen omkring 350 ägg per år.

En stor källa till aminosyror och protein

Ägg innehåller alla de livsnödvändiga aminosyrorna i en perfekt blandning. Det gör att kroppen kan använda allt protein i ägg. Proteiner är nödvändiga för att bygga och reparera muskler, organ, hud och andra vävnader i kroppen. De spelar också en central roll för bildandet av hormoner, enzymer och för delar av immunförsvaret. Näst efter modersmjölken är ägg det mest näringsrika som finns!

Ett ägg innehåller 12 procent protein varav merparten finns i vitan men långt ifrån allt. Även gulan är rik på protein. Ett normalstort ägg innehåller nästan sju gram protein vilket motsvarar ungefär en tiondel av vad en vuxen person behöver varje dag. Omkring fyra gram av proteinet finns i vitan och 2,9 gram i gulan. Livsmedelsverket rekommenderar att mellan 10 och 15 procent av den energi man äter ska komma från protein.

Ett ovalt vitaminpiller

Ägg är en riktig vitaminbomb. Det enda näringsämne som saknas i ägg är vitamin C. Förutom högvärdigt protein och fett innehåller ägg även höga halter av viktiga antioxidanter som E-vitamin och selen, men också riboflavin, vitamin A och zink. Även halterna av D-vitamin, folat, niacin och vitamin B12 är höga. Just D-vitamin, folat och spårämnet selen är viktiga ämnen som man ofta får i sig för lite av via maten, men där ett tillägg av ett ägg om dagen kan göra skillnad.

Ägg och träning - en oslagbar kombination

Muskler består huvudsakligen av protein. Träning leder till att cellerna bryts ner och förnyas i snabbare takt och därför behövs mer protein.

En genomsnittlig person behöver ca 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt. Vid träning ökar behovet till 1,2 - 1,4 gram protein per kilo kroppsvikt. När musklerna jobbar omsätts mer syre vilket leder till att fler fria radikaler bildas som kan skada cellerna. Antioxidanterna motverkar uppkomsten och skadeverkan av syreradikaler i kroppen. Proteinerna i ägget bygger upp kroppens muskler och antioxidanterna hjälper kroppen att återhämta sig efter träningspasset.

Ägg sänker blodfetter och vikt

Ät tre ägg om dagen och du går ner i vikt. Dessutom sänks dina blodfetter och du för högre andel nyttigt kolesterol i blodet. Det visar en amerikansk studie som publicerades i slutet av 2012.

Ägg och kaviar är svenskens favoritkombination

36 procent av svenskarna föredrar kombinationen ägg och kaviar. 26 procent föredrar ägg och räkor medan 17 procent föredrar kombinationen ägg och sill.

Ägg och räkor är populärare bland kvinnor än män, medan ägg och kaviar och ägg och sill i större utsträckning föredras av män än av kvinnor.

Åldern avgör vilken favoritkombination med ägg man har. Ägg och sill dominerar stort bland svenskar över 50 år, medan de unga, 19-28 år, gillar ägg och majonnäs och ägg och lax. Bara fyra procent av de unga har ägg och sill som favoritkombination.

Så länge håller sig äggen

Ägg håller sig längre än vad många tror. Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst två månader. Man riskerar inte att bli sjuk om man äter ägg vars bäst före-datum passerat. Svenska ägg är salmonellafria och man känner på lukten om ägget är skämt och därför bör kasseras.

Ett hårdkokt ägg håller sig i minst en vecka i kylen. Kyl det inom två timmar efter kokningen. Förvara ägget med skal i en förslutningsbar behållare för att minska risken att ägget tar smak av annat som finns i kylen.

Källa: Svenska Ägg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".