Många miljoner satsas nu på självskadevården - hjälper det?. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
SKÅNE

"Vi glömmer inte de sjukaste"

"Det kommer att bli förändringar"
1:43 min

Regeringen satsar nu 13 miljoner om året i tre år för att bygga upp vården för personer med självskadebeteende -  Västra Götaland; Stockholm och Skåne - mest pengar går till Skåne, där dessutom regionen lägger till  8 miljoner. Men satsningen får kritik.

Kritiker menar att det går för långsamt och att hjälpen når inte de sjukaste.

-- Vi glömmer inte de sjukaste, säger Stefan Bergström, projektledare för Nationella Självskadeprojektet .

I Sverige byggs just nu vården av personer med självskadebeteende upp, och Skåne ska bli ett nationellt kunskapscenter. Stefan Bergström leder det arbetet.

-- Vi har ett uppdrag att minska insjuknandet och inläggningarna, berättar han.

Det har gjorts en kunskapssammanställning, hållits en stor konferens och just nu översätts en ny amerikansk behandlingsmetod - ERGT - som ska introduceras i Sverige i höst . Men för de som just nu är sjuka är det kanske en klen tröst.

– Vi får samtidigt ta fram modeller för hur vi ka ta hand om de som är inskrivna i Rättspsykiatrin nu, säger, Stefan Bergström, projektledare för Nationella Självskadeprojektet.

– Hur ska ni göra?

– Det kan jag inte svara på nu. Vi kan inte stressa fram det här. Jag inser att det inte är en tröst om man inte får den vård och det bemötande man behöver om jag säger att det kommer om ett år, eller ännu längre fram, fortsätter han.

- Men nu har vi fokus på det här och det kommer att bli förändring.

Här finns hjälpen

Vill du ha mer information om självskadebeteende eller behöver du hjälp att ta dig ur ditt självskadebeteende? Shedo är en ideell organisation som sprider kunskap om ätstörningar och självskadebeteende www.shedo.org På Thérèse Erikssons nya nätssida hittar du mer information www.sjalvskadebeteende.se/

Drabbad? Hör av dig

Skadar du dig eller självskadar någon du känner sig? Berätta din historia, du får självklart vara anonym. Mejla linda.evereus@sverigesradio.se eller petra.haupt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".