Kritiken är stor mot Region Skånes arbete för att hjälpa självskadepatienter. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Skåne

Politiker självkritiska till hjälp för självskadepatienter

Anders Åkesson, MP: "Satsningen börjar ge effekt"
1:39 min

Den politiska ledningen i Region Skåne medger att arbetet med att förbättra vården för självskadepatienter inte kommit så långt som tänkt. Vården utsågs förra året till psykiatrins viktigaste område, men trots det vårdas fortfarande patienter på rättspsyk i Växjö, och det saknas en sammanhållen vård.

Regionrådet Anders Åkesson (MP) hade hoppats att arbetet skulle ha kommit längre.

– Det hoppades jag, men det är svårt med tanke på att vi inte hade en tillräckligt bra och sammahållen vård i hela Skåne. Det finns öar som har fungerat bra men ingen sammanhållen vård, så det är en komplex bild att få ihop det här. Vi är på väg, men det finns mycket kvar att göra, säger han.

För ett drygt år sedan bjöd Region Skåne in till presskonferens. Tio miljoner kronor skulle regionen satsa på självskadevården, och verksamhetschefen för Psykiatri Skåne sa att målet var att inga skånska självskadepatienter inom ett år skulle behöva vårdas på rättspsyk.

Men av de tio miljonerna blev det två som kom så sent på året att de inte hann användas. Övriga åtta miljoner kommer först i år. Fortfarande vårdas fyra skånska kvinnor på rättspsyk i Växjö, även om det för ett år sedan var ett femtontal.

– Vi har dramatiskt färre i alla fall, och det är jätteviktigt. Det är trots allt ett tydligt kvitto på att satsningen börjar ge effekt, men det är inte bra, det är det absolut inte, säger Anders Åkesson.

Psykiatri Skåne har också tänkt om. Det är inte längre aktuellt att bygga en egen slutenvårdsverksamhet i Skåne för de mest sjuka patienterna, utan de ska istället vårdas inom den vanliga psykiatrin. Anders Åkesson ser inga problem med omsvängningen.

– Jag är övertygad om att verksamheten själv vet hur verksamheten ska bedrivas, inte minst för att man har djupa samtal med brukarorganisationerna. Det som är säkert är att vi måste se till att den här patientgruppen som har mest tvångsvård i hela landet måste få en bättre vård, och det är vi de första stegen på, säger han.

Drabbad? Hör av dig

Skadar du dig eller självskadar någon du känner sig? Berätta din historia, du får självklart vara anonym. Mejla linda.evereus@sverigesradio.se eller petra.haupt@sverigesradio.se

Här finns hjälpen

Vill du ha mer information om självskadebeteende eller behöver du hjälp att ta dig ur ditt självskadebeteende? Shedo är en ideell organisation som sprider kunskap om ätstörningar och självskadebeteende www.shedo.org På Thérèse Erikssons nya nätssida hittar du mer information www.sjalvskadebeteende.se/

Självskadebeteende

Självskadebeteende är ett destruktivt beteende som innebär att någon medvetet orsakar skador på den egna kroppen. Anledningen till att man skadar sig varierar. Omkring fyra procent av alla vuxna har någon gång skadat sig själva när de mått dåligt. Bland tonåringar är antalet som skär sig något högre. Självskador förekommer bland både kvinnor och män. Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".