1 av 3
Så här ska Knislinges nya sporthall se ut. Skissförslag från Arkitektgården.
2 av 3
Sporthallen i Knislinge ska rivas i höst. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
3 av 3
Östra Göinges fastighetschef Tomy Toni. Reporter: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Knislinge

Växter är tak på nya sporthallen

Fastighetschef: "Man behöver inte upp och klippa den"
1:29 min

I höst ska idrottshallen i Knislinge i Östra Göinge kommun rivas och ersättas av en helt ny. Och ur miljösynpunkt är det stor skillnad mellan den nya och den gamla hallen. Bland annat kommer hela taket vara täckt av växter.

– Det är ju som en grön gräsmatta på taket, säger Tomi Tony, fastighetschef i Östra Göinge kommun. 

Växten kallas Sedum och finns bland annat att se på det nya stora gallerian i Hyllie i Malmö. En växtmatta som rullas ut över taket och som sen har flera fördelar. Växtmatten tar upp regnvatten, koldioxid och isolerar så hallen håller sig kall på sommaren och varm på vintern. På taket ska även solceller sättas upp. 

Tomy Toni gissar att den gamla hallen är byggd någon gång på 60-talet och det mesta är idag helt utslitet. Och under 50 år har det hänt mycket - framför allt när det gäller kraven på energianvändning i byggnader. 

– Vi vet ju att det kommer ett nytt EU-direktiv runt 2018-2019 , som säger att energiförbrukningen inte får vara mer än 50 kilowattimmar per kvadrattimmar. Och det kommer vi att klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".