Riksdagsledamot Staffan Danielsson (C) och slaktare Christer Strömbeck. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Slaktare kan inte leverera kött till hemkommunen

Slaktare: "Vi tål ännu mer, vi är öppna för diskussioner"
1:25 min

Strömbecks slakteri i Tomelilla kommun levererar kött till Höörs och Hörby kommuner - men inte till sin egen hemkommun Tomelilla. I veckan fick slaktare Christer Strömbeck besök av riksdagsledamot Staffan Danielsson (C) som sitter i miljö- och jordbruksutskottet, och båda frågade sig varför slakteriet kan leverera till andra kommuner men inte till hemkommunen.

Christer Strömbeck visade först upp sitt slakteri och hur slakten av en gris går till. Över fikabordet diskuterades sedan det faktum att Strömbecks slakteri levererar kött till förskolor och skolor i Höörs och Hörby kommuner, men inte till sin egen hemkommun.

I Höör och Hörby har Strömbecks kunnat kliva in och skriva kontrakt på en avgränsad del. När frågan diskuterats i Tomelilla har problemet varit att Ystad, Sjöbo, Simrishamn och Tomelilla måste upphandlas samtidigt. Men att kunna tillgodose en så stor enhet med kött är omöjligt för en slaktare som Christer Strömbeck.

– Vi kan inte täcka upp till exempel tre ton oxkött på en vecka. I Höör och Hörby står jag för 11 procent av volymen i hela det området som egentligen också inkluderar Svalöv, Lund och Kävlinge. Det är lagom för oss med vi tål mer, säger Christer Strömbeck och syftar på att han gärna levererat även till byar i sin hemkommun.

För centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson är upphandlingsfrågorna något han stöter på runtom i hela Sverige och lösningen är enkel.

– Det gäller att kommuner ställer krav vid upphandling. Upphandla lokalt, ställ krav på djurskydd och kvalitet till exempel. Jag hoppas verkligen Tomelilla och andra kommuner kan ta lärdom från exemplet i Höör och Hörby, säger Staffan Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".