Foto: Axel Palmkvist/Sveriges Radio
Skåne

Regionunderskott värre än väntat

Region Skåne redovisar ett betydlig större underskott för 2012 än vad regionsstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) har lovat. Sjukhusen hade ännu svårare att hålla sina budgetar än året innan och även Skånetrafiken går back, skriver Sydsvenskan.

Underskottet står klart sedan regionens årsredovisning nu blivit offentlig.

I oktober pekade Region Skånes finanser mot ett underskott på 235 miljoner kronor. Då sa Pia Kinhult att ekonomin var på rätt väg och att budgeten sannolikt skulle kunna hålla.

Resultaten för årets två första månader visar att de ekonomiska problemen för Region Skåne fortsätter men Pia Kinhult vill inte diskutera behovet av en skattehöjning.

Det är framför allt sjukvården som inte klarar att driva verksamheten med den mängd pengar som den borgerliga femklövern avsätter i budgeten.

2011 var sjukhusens samlade underskott 400 miljoner. Under 2012 ökade det till 556 miljoner.

Även Skånetrafiken har svårt att få budgeten att gå ihop. Underskottet minskade jämfört med 2011 men hamnade ändå på 84 miljoner kronor back.

Pia Kinhult säger till Sydsvenskan att hon inte vet vad som har hänt och att man inte hunnit analysera det än.

Underskotten

Region Skåne 
Minus 292 miljoner kronor

Skånetrafiken
Minus 84 miljoner kronor

Sjukhusen 
Minus 556 miljoner kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".