Stefan Lundgren (M), ordförande i Kommunförbundet Skåne. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne

Kommuner ska bli bättre på EU-bidrag

"I de mindre kommunerna har det här varit svårt"
1:35 min

Sedan en månad tillbaka har Kommunförbundet i Skåne en egen Brysselrepresentant som ska hjälpa de skånska kommunerna att bli bättre på att kapa åt sig en större bit av EU:s bidragskaka. I dagsläget tycker kommunerna att det är för byråkratiskt att ansöka om bidrag från EU, vilket gör att man går miste om pengar.

– Under åren har det framkommit att skulle vi inte kunna ha någon form av representation som skulle kunna stötta och hjälpa kommunerna så att vi kan göra fler ansökningar och få hem mer pengar från våra medlemsavgifter till EU som kan användas till olika fina projekt som görs i olika kommuner, säger Stefan Lundgren (M) som är ordförande i Kommunförbundet Skåne.

Sedan den första mars delar Skånes 33 kommuner på en egen representant i Bryssel som heter Lone Hylander. Hon ska hjälpa kommunerna att orientera sig bland EU:s bidrag och att knyta kontakter med olika samarbetspartners. För det finns projektpengar att söka för kommunerna, bara man vet vilka. Och bara man orkar med all byråkrati runt omkring. Hittills har kommunerna varit ganska dåliga på att söka pengar, tycker Stefan Lundgren.

– Framförallt i de mindre kommunerna har det här varit svårt. Man tycker att det är krångligt och jobbigt med all administrationen, säger Stefan Lundgren.

– Själva ansökan är kanske inte den stora biten men däremot all uppföljning och redovisning, säger Stefan Lundgren.

I år kostar kommunförbundet Skånes Brysselsatsning 1,3 miljoner. Tanken är att man ska jobba nära ihop med Region Skånes redan befintliga Brysselkontor. Flera kommuner i Skåne har redan undersökt vad som skulle kunna vara möjliga EU-projekt för de. I sydöstra Skåne har kommunerna gjort det gemensamt.

– Vi kan ta infrastrukturbegrepp som gång- och cykelvägar, vi kan se utvecklingen av turismen. Det är några axplock av de projekt och möjligheter som finns, säger Stefan Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".