Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Skåne

Byggstrejk avblåst – parterna överens

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier: "Balanserat bud"
0:24 min

Det blir ingen strejk på landets byggarbetsplatser i morgon. Det står klart sedan båda parter har sagt ja till medlarnas bud. Byggen som kan ha drabbats drabbas i Skåne är bland annat Max IV i Lund och Gallerian i Kristiantad.

Knäckfrågan i förhandlingen har varit fackförbundet Byggnads krav att entreprenörer för ett bygge även ska vara ansvariga för att underentreprenörer följer kollektivavtal och betalar lön enligt avtal.

Byggnads valde att tacka ja till medlarnas bud, där ett huvudantreprenörsansvar ska utredas och skrivas in i avtalet.

– Nu finns det med som en del i handlingarna. Jag tycker att väldigt många byggnadsarbetare i dag kan sträcka på sig. Vi har fått till något som man har i de nordiska länderna, och det ska vi se till att ro i hamn, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Vi tycker att vi kommit väldigt, väldigt långt. Vi har fått till en arbetsmiljöreglering som säkerställer arbetsmiljön.

Även arbetsgivarsidan, Sveriges Byggindustrier, säger att man ser positivt på lösningen.

– Det är ett balanserat bud för båda parter. Nu kan vi gå vidare och jobba med de viktiga frågorna för svensk byggindustri. Då är jag glad för det i dag, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".