1 av 2
Tyra och Emilia tycker att fästingar är läskiga. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
2 av 2
Katarina Augustin, receptarie på Apoteket, får mest frågor om borrelia. Foto: Jenny Johnsson Roos
Kristianstad

Nu drar fästingbussarna på turné

Emilia, 7 år: "Den var liten och jag tror den var svart"
1:43 min

Antalet fall av den fästingburna sjukdomen TBE fortsätter att öka trots att allt fler vaccinerar sig. På flera håll i landet drar nu mobila vaccinationsmottagningar ut och på fredagseftermiddagen blir det stopp i Kristianstad.

Under förra året anmäldes totalt 288 fall i Sverige och det är fyra fler än rekordåret 2011.

Riskområde i Skåne är området som sträcker sig från Ryssberget i öster till skogarna nordost om Vinslöv i väster och norr om Kristianstad och söder om Broby-Sibbhult. Även området mellan Löderups strandbad och Mälarhusen.

Katarina Augustin arbetar som receptarie på ett av apoteken i Kristianstad och hon ännu inte märkt av särskilt många frågor från allmänheten kring TBE.

– Nu har vi inte riktigt kommit igång med säsongen. Men generellt sett är det framförallt borrelia som man oroar sig för.

Tidigare skulle barn under tre år som bor i riskområden för TBE vaccineras, men nu sänks den åldern till ett år. Något som Smittskyddsinstitutet tillsammans med smittskyddsenheterna i landet valt att göra inför årets TBE-säsong.

Charlotta Bengtsson i Kristianstad har två barn som båda har haft fästingar, men inte drabbats av någon sjukdom.

– Om man får mer information kring vilka risker med vaccinationen som finns för barn och om man känner sig säker så skulle jag nog kunna tänka mig att vaccinera dem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".