1 av 2
Luchinda Wollin och Jana Rantala arrangerar den alternativa konstrundan. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
2 av 2
Maria Kronvall och hennes kompisar tycker inte man alltid behöver se så trevlig ut. Foto. Malin Rimfors/Sveriges Radio
Ystad

Ungdomar ordnar alternativ konstrunda

Arrangör: "Vi är inte farliga"
1:29 min

Som ett alternativ till den etablerade Konstrundan inleddes i dag ett kreativt ungdomsexpo i Ystad. Det handlar om alternativ ungdomskultur ,där det är lika normalt att vara blodig som att ha blått hår, en superhjältedräkt eller bara lite diskret cowboy-stil.

– Vi står utanför finkluturen och innanför de kulturer som anses extrema och sticker ut. I många år har vi ansetts som farliga, men det är vi inte. Vi sticker bara ut, säger Luchinda Wollin som tillsammans med Jana Rantala arrangerar expon.

Expon bjuder på fotoutställning, tavlor, pysselhörna och kläder bland mycket annat. Allt är färgsprakande och en hel del hämtat från Cosplay, Manga eller andra alternativa uttryck.

De arrangerar med hjälp av EU-pengar från La Source som ingår i Ystad-Österlens Leaderområde. Till kvällen är det Cosplaybal i samma lokaler vid regementsområdet i Ystad.

– Vi hoppas att det kanske kommer 100 personer i dag. Alla är välkomna, och man behöver absolut inte vara utklädd heller, säger Luchinda Wollin som själv valt att se ganska "konventionell" ut för att visa att man verkligen får vara hur man vill på denna expo.

Maria Kronvall som är en av utställarna har klätt sig i vita linser, blod och svarta kläder.

– Man behöver inte alltid se trevlig ut. Ibland känner man bara för att ta på sig lite blod och gå ut, skrattar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".