Stina Svensson, Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco valdes i dag till talespersoner för FI. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Simrishamn

Schyman åter i FI-toppen

Schyman (FI): "Samhällsutvecklingen är skrämmande"
1:33 min

Gudrun Schyman valdes i dag till talesperson för Feministiskt Initiativ på partiets kongress i Göteborg. Hon lämnade posten 2011 för att i stället verka som kommunpolitiker i Simrishamn.

– Det känns jättebra. Jag känner mig sugen på att gå ut i en valrörelse, säger Gudrun Schyman som också tänker fortsätta arbeta som lokalpolitiker i Simrishamn.

Hon kommer att dela uppdraget med Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson som blev omvalda på posten. FI saknar ännu partistöd och arbetet är ideellt, men Gudrun Schyman känner sig motiverad att arbeta som talesperson igen.

– Just nu är samhällsutvecklingen skrämmande. Revorna i sociala skyddsnät blir allt större, jämställdheten går bakåt på många områden och rasism och kvinnohat hörs allt oftare.

Innan det blir riksdagsval för Gudrun Schyman och FI väntar ett val till Europaparlamentet i maj 2014, dit partiet har valt att kandidera. Men om hon själv kommer att kandidera till en plats i Europaparlamentet vill hon inte säga i nuläget.

– Vilka listor och personer som vi ska ha tar vi inte ställning till om förrän om ett år ungefär, säger Gudrun Schyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".