Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristianstad

Skarp kritik mot Parkskolan efter mobbning

Mamma:"En oerhörd lättnad"
1:22 min
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Parkskolan i Kristinastad lever inte upp till skollagens krav kring hur man hanterar mobbning och kränkningar i skolan. Det menar Skolinspektionen som nu kräver att Kristianstad kommun bättrar sig och tar fram fungerande rutiner. Granskningen skedde efter att föräldrarna till en mobbad flicka anmälde Parkskolan till Skolinspektionen.

Granskningen gäller den flicka P4 Kristianstad tidigare rapporterat om och kallat Sara, och för Saras mamma Maria Elofsson är Skolinspektionens beslut en seger:
– Det är en oerhörd lättnad. Att känna att man kämpat för något som man faktiskt får rätt för.

Myndigheten Barn- och elevombudet vid Skolinspektionen gav i sitt beslut föräldrarna rätt, och riktar skarp kritik mot Saras gamla skola, Parkskolan i Kristianstad. Skolan har inte gjort tillräckligt för att skydda Sara under hösten och agerat alldeles för slapphänt och för sent mot den mobbning hon utsattes för.

Beslutet står i kontrast till kommunens egen utredning som visade att skolan i och för sig rapporterat händelserna sent, men i övrigt under hösten vidtagit "adekvata åtgärder enligt verksamhetens styrdokument".

Ola Åkesson är rektor på Parkskolan, och säger att man nu ska se över sina rutiner.
– Vi har fått påpekanden från Skolinspektionen vad vi behöver förbättra och vi måste såklart göra det.

På Parkskolan börjar alltså nu ett arbete för att ta fram bättre rutiner. För Sara och hennes familj är saken utagerad.
– Nu lägger vi detta bakom oss och går vidare, säger Maria Elofsson.

Kristianstads kommun
har fram till den 27 juni på sig att komma till rätta med bristerna.

Mobbing mot barn

Foto: Kjell Gustafsson/SVT.

Skollagen ställer höga krav på att skolan ska ta en kränkning på allvar och händelser ska utredas skyndsamt. Så ser verkligheten inte alltid ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".