Lovise Haj Brade är också kritisk mot att boken helt utgår från ett heterosexuellt perspektiv. Foto: Petra Haupt/ Sveriges Radio
Skåne

BVC kritiseras för att motverka jämställdhet

Pappa: "Den befäster könsroller"
1:55 min

Föräldrar kritiserar skånska barnavårdscentraler för att de använder sig av en bok som enligt föräldrarna utgår från en föråldrad syn på manligt och kvinnligt. Boken används i föräldrautbildningen och handlar om hur man ska vårda sin relation.

- Den befäster könsroller och gamla föreställningar om hur män och kvinnor är olika, och därmed hur man är olika som förälder, snarare än att få det till ett mer jämställt föräldraskap, säger Jakob, som gick föräldrautbildningen förra året.

"Män pratar ofta för att meddela fakta. Kvinnor pratar däremot i större utsträckning för att skapa kontakt och få en relation." Det är ett exempel ur boken Håll kärleken levande, skriven av psykologen Alf B Svensson med kopplingar till den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet.

Boken rekommenderas i Region Skånes manual för föräldrautbildning. Lovise Haj Brade är doktorand vid genusvetenskapliga institutionen i Lund och upprörs över de antaganden om könen som görs i boken.

- Männen förväntas vilja meka med bilen och klippa gräsmattan, och kvinnor förväntas vara känslosamma, upptagna av sina barn och inte alls intresserade av sex, vilket är antaganden som hör hemma på 50-talet och inte alls har något och göra med dagens småbarnsföräldrar, säger hon.

Lovise Haj Brade är också kritisk mot att boken helt utgår från ett heterosexuellt perspektiv.

- Det finns inga öppningar för att man kan leva på ett annat sätt än i en kärnfamilj med en mamma och en pappa. Det är extremt uteslutande av barn som bara har en förälder. Det finns öppningar för att man skulle kunna skilja sig, men det är också ganska fördömande och moraliserande kring att det inte är det bästa för barnen, säger hon.

Jakob, som fick boken under sin föräldrautbildning, säger att boken gjort honom skeptisk även till annat material från barnavårdscentralen. Han tycker att det är ett problem att boken delas ut och att den kan påverka nyblivna föräldrar.

- Man är i ett känsligt läge som nybliven förälder, och det är första gången man ställs inför många dilemman som hur man ska hjälpa varandra med både hem och barn. Att då få den här som en sorts guide känns inte riktigt bra, säger han.

Jakob heter egentligen något annat. Han vill inte öppet kritisera sin barnavårdscentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".