Birgitta Vitestam Blomqvist, en av dem som vill ha cykelleden längs väg 9. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Företagare vill sponsra cykelled

Företagare: "Det här betyder så otroligt mycket"
1:35 min

Projektet Sydostleden, som ska förverkliga en cykelled hela vägen från Växjö till Simrishamn, är nästan i mål - men sträckan mellan Brösarp och Kivik är ett problem. Brösarpsföretagare kan kanske erbjuda en lösning på det problemet.

Många Brösarpsbor argumenterar för att den kommande gång- och cykelleden bör dras längs med riksväg 9. För dyrt säger Trafikverket. Men Brösarpsbon och företagaren Birgitta Vitestam Blomqvist säger att lokala företagare är beredda att gå in som medfinansiärer.

– Vi ser att vi kan få så mycket tillbaka att vi kan gå in med finansiering. Även som privatperson faktiskt, för det här betyder så mycket för oss.

Janet van der Meulen på Trafikverket välkomnar lösningen.

– Det är ett bevis på hur stort behov som finns av att få till det här. Inte bara cyklister ser det utan även besöksnäringen och det finns inga hinder för privat finansiering, säger hon.

Sydostleden är ett näringslivsprojekt som ska förverkliga 27 mils cykel- och gångväg från Växjö till Simrishamn. Sträckan mellan Brösarp och Kivik är den svåraste att lösa. Om den ska dras längs med riksväg 9 kostar det 15 till 20 miljoner uppskattar Trafikverket. För 3-4 miljoner kan man få en som går en längre väg nere i naturreservatet närmare havet.

Birgitta Vitestam Blomqvist ser det som en surrogatlösning.

– Det enda det löser är att man skriva på hemsidan att cykelleden är klar och bocka för det, men det kommer innebära att fler i byarna cyklar och effekter på näringslivet kan vi glömma.

Tvärtemot Trafikverket tror Birgitta att turisterna vill se just Brösarps backar och att turister kommer att fortsätta cykla längs med riksväg 9 tills det finns en cykelväg där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".