Maria Köhler Foto:Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Nya föräldrar trötta på gamla värderingar

Doktorand: "Dumma antaganden om kön"
1:55 min

Region Skåne kommer att se över det material som barnavårdscentraler uppmanas att använda i sin föräldrautbildning. Föräldrar har reagerat mot att en bok som används enligt dem utgår från en föråldrad syn på skillnader mellan könen.

– Jag kan säga att vi tittar över det inom närmaste tiden, verkligen, säger barnläkaren Marie Köhler, som är verksamhetschef för kunskapscentrum för barnhälsovård i Region Skåne, som står bakom manualen.

Boken heter Håll kärleken levande och är skriven av psykologen Alf B Svensson med kopplingar till den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet. Den används vid den träff under föräldrautbildningen som handlar om hur man ska vårda sin relation efter att man blivit förälder.

Det föräldrar reagerat mot är att boken enligt dem utgår från att det är stora skillnader mellan manligt och kvinnligt. Till exempel står det i boken att kvinnor kan lära sig av män att inte göra så stor affär av småsaker och vara lite mer sakliga.

Lovise Haj Brade är doktorand i genusvetenskap i Lund, och hon har svårt att förstå att boken rekommenderas av Region Skåne.

– Det som är upprörande är att det är extremt dumma antaganden om könen. Sedan är det heteronormativt bortom vad man tror är möjligt i dagens samhälle. Det finns inga öppningar för att man kan leva på ett annat sätt än i en kärnfamilj med en mamma och en pappa, säger hon.

Marie Köhler på kunskapscentrum för barnhälsovård vill inte recensera boken men säger att målet är att jobba för ett jämställt föräldraskap.

– Den har ju några år på nacken, och jag kan tycka att det är viktigt att allt material som vi rekommenderar är uppdaterat och överensstämmer med de ambitioner vi har att stötta jämställt föräldraskap och att välkomna alla föräldrar till barnhälsovården vare sig man har en samkönad relation, är ensamstående, ung eller kommer från ett annat land.

En pappa som nyheterna pratat med säger att boken gjort honom skeptisk även till annat material från barnavårdscentralen.

– Det är så klart tråkigt om tilltron till det vi erbjuder minskar. Jag återkommer till att vi ser över det här, för så vill vi inte att det ska vara, säger Marie Köhler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".