Bengt Albinsson (S) tittar närmare på kommunens årsredovisning. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Kristianstad

Många miljoner mindre i kassan

"Vi har en otroligt hög arbetslöshet - det här är en av återverkningarna"
1:35 min

Kristianstad kommuns ekonomi är mycket ansträngd och kostnaderna för omsorg och försörjningstöd skjuter i höjden. Det rör sig om mer än 60 miljoner kronor minus förra året, och ekonomin räddas bara av tillfälliga intäkter.

Nu måste nämnderna lära sig att hålla budget, säger kommunens revisorer.

Omsorgsnämnden landar på 34 miljoner minus, Arbete och välfärd 23 miljoner, och tekniska nämnden 11 miljoner - totalt 70 miljoner minus jämfört med budget. Det här räddas av att Barn och utbildning går nio miljoner plus och att kommunen under 2012 fått två rejäla klumpsummor

– 75 miljoner i så kallade AFA-pengar, sjukförsäkringspremier - och 52 miljoner i reavinst av försäljningen av Bockebodaskogen.

– Det är svårt att se det egentliga skälet i alla nämnder, säger Bengt Albinsson socialdemokrat och revisionens ordförande.

Engångshändelser som man inte kan luta ekonomin på, menar revisionen som ändå är enig om att bevilja ansvarfrihet - och godkänna årsredovisningen - men inskärper att budgetföjsamheten måste förbättras:

- Det här är en engångshändelse och det kan man inte räkna med att det återkommer, säger Bengt Albinsson.

– Har man anledning att bli orolig för hur kommunens ekonomi hanteras?

– Nej, man ska inte oror sig. Det är säkert inga oegentligheter bakom det här. Det rör sig nog om någon form av behov man inte har räknar med när man gjorde budgeten, säger han.

Och på kommunfullmäktigemötet på ikväll ska revisionsberättelsen och kommunens årsredovisning diskuteras

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".