Grön gazpacho och fruktig efterrätt. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio

Jens Zanders trerätters meny

En somrig soppa och sen tar du fram grillen. Här får du lära dig att röka köttet.
Allt avslutas med en lätt dessert på romrörda bär - man tackar!

GRÖN GAZPACHO MED PHILADELFIACREME

Du behöver:

  • 1/2 skalad slanggurka
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • Färsk persilja
  • Färsk gräslök
  • Färsk körvel
  • Färsk basilika
  • 1 paprika
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • lite socker, salt & peppar
  • 100 g Philadelfia
  • lter rivet citronskal
  • 1 msk citronsaft
  • flytande honumg
  • salt
  • 4 små dricksglas

Lägg alla ingredienserna till soppan i en mixer. Smaka av med socker, salt & peppar. Blanda ingredienserna till cremen & smaka av med salt. Lägg cremen i botten på ett litet glas & häll soppan ovanpå. Garnera med ett blad av varje krydda.

GRILL - RÖKT ENTRECOTE MED RÖKT MÄRGSMÖR & ROSTADE SMÅPOTATISAR I ÖRTER

 Till grillen behöver du:

 2 rejäla skivor entrecote á 500g st

Hemmagjord ”rub” (din egna torra kryddblandning t.ex gjord av paprika, spiskummin, vitlök & koriander)

Träflisor av Mesquite (finns från Weber på grillavdelningen på t.ex. Ica Maxi) som du blötlägger innan.

Klotkolgrill med lock , alt större gasolgrill. (i så fall behöver du åxå en röklåda)

Stektermometer 

Gnid in köttet med din rub & salta. Låt stå i rumstemperatur i c:a 1 timme.

 Till smöret behövs

  • 200 g smör
  • 2 bitar märg i bitar
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • salt & peppar
  • 2 ugnsfasta skålar, samt ett isbad
  • 1 sil

Bryn smöret i stekpannan. tillsätt resten, och fräs i någon minut. Häll upp i en ungsfast skål.

Starta grillen med briketter ena halvan. När glöden är bra, bryn köttet rejält runt om, och stick i en termometer. Lägg över köttet på den sidan som inte har briketter, och ställ även skålen med smöret där. Lägg nu de blötlagda träflisorna på briketterna och stäng locket. Rök i c:a 15 minuter, och håll koll på att köttet inte blir mer än 54 °. Tag bort smöret, och fortsätt vid behov grilla köttet tills det når 54°. Låt köttet vila i minst 10 minuter, gärna 15.

Under tiden, sila smöret i en ren skål, som du placerar i ett isbad med vatten. Rör i smöret tills det svalnat.

 Till potatisen behövs

  • 800 g mindre potatisar typ delikatess (ej nypotatis!)
  • 4 vitlöksklyftor med skal
  • Några kvistar rosmarin (eller timjan)
  • salt till kokningen
  • 1 dl olivolja
  • flingsalt
  • 1 gryta
  • 1 stekjärn

Koka den oskalade potatisen med vitlöken. Tag upp vitlöken efter c:a 10 minuter. Skala och mosa dem i lite av olivoljan. När potatisen kokt färdigt, häll av vattnet, och ånga av. Hetta upp oljan i stekjärnet, och lägg i potatisen. ”Knäck” potatisen lätt med t.ex. en pärestöd, bara så att de spricker i skalet, så att de kan suga in oljan. När den har fått fin färg, vänd och tillsätt örter & vitlök. Rör försiktigt runt så att så att de blir färdiga, salta med flingsalt.

ROMRÖRDA BÄR MED VANILJ CREME FRAICHE

Detta behöver du:

  • 400g blandade tinade bär
  • 3 msk florsocker
  • 5 msk mörk rom 
  • 4 whiskyglas 
  • 5 dl vanilj creme fraiche, alt vanlig creme fraiche & 1/2 vaniljstång
  • 1/2 dl florsocker
  • Skalet från 1/2 citron 
  • 6 chokolad biscotti
  • färsk mynta

Blanda bären med rom & socker. Lägg i glas, och ställ i kylen till de skall användas. Blanda Creme fraichen (ev med fröna från vaniljstången) med florsockret. När de serveras, lägg enklick creme fraice på, krossa 1,5 biscotti på varje. Garnera med myntan. 

KYCKLINGLEVER TERRINE

Detta behöver du:

  • 0,5 kg rumstempererad Kycklinglever
  • 1 hackad gul lök
  • 1 hackat svenskt äpple
  • 1 dl rumstempererad vispgrädde
  • 1 rumstempererat ägg
  • 1 dl skirat smör
  • 0,5 dl torr sherry
  • 1 msk mörk rom
  • 10 gram salt
  • peppar
  • Några drag färsk timjan
  • Ett gott surdegsbröd med smör.
  • Matberedare
  • Visp
  • Sil & bunke
  • stekpanna
  • 1 mindre och en större form
  • slikepott

Fräs löken med äpplebitarna i lite smör. Tillsätt sherryn, rommen & timjan, och låt koka ihop. Blanda ihop med den avtorkade levern och lägg allt i matberedaren tillsammans med salt & peppar. Mixa & passera i silen. Hjälp gärna till lite med slikepotten.

Vispa ner ägget & grädden, och till sist smöret som inte bör vara varmare än c:a 40°. Häll allt i den lilla formen, och grädda i ugnen i ett vattenbad (i den större formen) på 100°. Den är klar vid en innertemp på 70°

Servera terrinen på en nygrillad (rostad) skiva av brödet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista