Hässleholm

Sänkt straff för övergrepp i Filippinerna

1:16 min

Hovrätten sänker straffet för den man från Hässleholms kommun som stått åtalad för anstiftan till grova våldtäkter på barn i Filippinerna. Mannen döms till 4,5 års fängelse.

Mannen dömdes i januari av Hässleholms tingsrätt till åtta års fängelse för elva fall av anstiftan till grov våldtäkt mot barn och ett fall av stämpling - alltså försök till anstiftan - till samma brott.

Men hovrätten gör en annan bedömning och ändrar också brottsrubriceringen. Mannen döms nu för två fall av anstiftan till våldtäkt mot barn och tio fall av stämpling.

Mannen har inte själv begått övergreppen utan har, via webbkamera, förmått kvinnor i Filippinerna att förgripa sig på barn mot betalning. Offren var alla flickor mellan fem och åtta år gamla och kvinnorna som begick övergreppen var släktingar, grannar och andra bekanta till barnen. Mannen ska enligt åtalet ha dirigerat övergreppen, instruerat kvinnorna att vara hårdhänta och erbjudit mer betalt om de skadat eller vållat smärta hos barnen.

Men hovrätten konstaterar i sin dom att både barnen och kvinnorna som regel sagt att de låtsades göra som mannen bad dem men att våldtäkterna inte kom att utföras. Kvinnorna har dock följt mannens uppmaningar i två fall beträffande två flickor, båda i åttaårsåldern. Mannen döms för detta för anstiftan till våldtäkt mot barn.

I tio andra fall anser hovrätten inte att det är bevisat att kvinnorna verkligen gjorde som mannen ville. Hovrätten dömer honom då i stället för stämpling till våldtäkt mot barn. Hovrätten gör alltså i nio av fallen en annan bevisvärdering än tingsrätten, som ansåg att kvinnorna hade följt mannens uppmaningar.

Domen omfattar även barnpornografibrott, främst på grund av bilder från övergreppen i Filippinerna som mannen hade sparat i sin dator.

Den dömde mannen överklagade också tingsrättens dom och menar att bevisningen på något sätt planterats i hans dator och att han borde frikännas helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista