Kommunalrådet Magnus Björkman (M). Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Österlen

Vattenledning kan ge ny cykelled

1:32 min

Två helt olika politiska frågor i Tomelilla och Simrishamn kan nu kombineras - och på så sätt få en snabbare och mycket efterlängtad lösning. Simrishamns kommun behöver vatten från en vattentäkt i Brösarp för att förse Kivik med omnejd med vatten. Den vattenledningen kan nu också ge Brösarps- och Kiviksborna den cykelled man längtat efter i decennier.

Det föreslår Tomelillas kommunalråd Magnus Björkman (M).

Gräver man ner en vattenledning längs väg 9, kan man lika gärna bygga en cykelled samtidigt - och få två efterlängtade lösningar i ett slag.

Vattenfrågan har behandlats sedan 2010 och provpumpningar har gjorts - och hittills finns inga hinder för att en ledning skulle dras i marken från Brösarp till Kivik.

Frågan om en cykelled längs med riksväg 9 mellan Brösarp och Kivik har levt i decennier, men blivit aktuell igen genom projektet Sydostleden som ska förverkliga en 27 mil lång cykelled mellan Växjö och Simrishamn.

Att dra den längs väg 9, som både bybor och politiker här helst vill, har Trafikverket dock ansett vara för dyrt hittills och i stället har ett alternativ på grusvägar och stigar närmare havet varit aktuellt. Men där säger Länsstyrelsen nej - främst för att det skulle påverka värdefull sandstäpp negativt, vilket Magnus Björkman tycker aktualiserar hans förslag ytterligare.

Magnus Björkman ser också gärna en breddning av väg 9 som en del av det här projektet. Om allt går vägen, skulle det hela kunna bli klart redan 2014 eller 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista