1 av 2
Alla sitter samlade och väntar på att få börja sjunga. Foto: Emma Castman/Sveriges Radio
2 av 2
Socialrådgivaren Maria Leyva Andersberg deltar i sångstunden tillsammans med föräldrarna och barnen. Foto: Emma Castman/Sveriges Radio
Kristianstad

Här lär sig föräldralediga svenska

Farhia Tahlil, elev: "Jag vill lära mig mycket svenska"
4:00 min

Få tiden att räcka till kan vara svårt. Speciellt för föräldralediga som samtidigt vill lära sig svenska. Problemet är nu löst och när familjehuset i Näsby håller öppet är där fullt av föräldralediga som vill undervisas.

– Det här började på många kvinnors eget initiativ. För ungefär fem, sex år sedan blev jag kontaktad av en grupp somaliska kvinnor som hemskt gärna skulle vilja ha mer svenskundervisning, säger pedagogen Ulrika Tillawi.

Ja, så började det. På grund av olika anledningar tvingades projektet avslutas men tanken på att återuppta undervisningen har länge funnits.

Ulrika Tillawi och hennes kollega, socialrådgivaren Maria Leyva Anderberg kontaktade därför SFI och på den vägen är det. Sedan januari i år har föräldralediga återigen haft möjlighet till undervisning i svenska.

– Jag hoppas lära mig mycket svenska och kommer hit nästan varje dag, säger Farhia Tahlil.

Emma Castman

emma.castman@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".