Christin Nilsson, ordförande i Kiviks Bio, hoppas kunna locka ungdomar till biografen med 3D-film. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Simrishamn

Digital premiär på lördag för Kiviks Bio

1:32 min

Sveriges äldsta bio blir nu modern. Kiviks Bio har nämligen investerat i digital teknik och därmed säkrat sin egen överlevnad.

Hanteringen blir enklare men framför allt blir utbudet bredare för besökarna på Kiviks Bio. Ifall det verkligen är Sveriges äldsta biograf är inte helt fastlagt - men att den nu kommer att överleva många år till är klart.

– Ja, hade vi inte fått de här bidragen nu så hade det nog inte funnits någon Kiviks Bio, säger Christin Nilsson, ordförande.

Det handlar om en investering på en halv miljon kronor där bion fått hjälp av EU-pengar från Leader Ystad-Österlenregionen, Svenska Filminstitutet, Handelsbanken och även ett par privata sponsorer.

Men Kulturföreningen Bernadotte, som föreningen som driver bion heter, sätter sig inte till ro i biofåtöljerna för det. Detta är bara steg ett.

– Steg två blir att få 3D. Det gör vi mycket för att vi vill ha hit ungdomarna, för många av ungdomsfilmerna går i 3D, berättar Christin Nilsson.

På lördag är det stor invigning för medlemmar och speciellt inbjudna gäster. Att den nya tekniken ska förstöra känslan i den gamla biografen är ordföranden inte orolig för.

– De gamla anorna sitter i väggarna fortfarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista