Johanna Johnsson tycker att lunchrasten är för kort. Foto: Emma Castman/Sveriges Radio
Kristianstad

Kort lunchrast stressar elever

Johanna Johnsson, elev: "Jag vill inte behöva stressa i mig maten"
1:26 min

Mer än hälften av eleverna känner sig stressade med maten i skolan. Det visar siffror från Skolmatens vänner. Långa köer och korta lunchraster ledar till att det inte alltid finns möjlighet att hämta mera mat eller äta sig mätt. Ett problem som kan leda till att eleverna orkar mindre.

Johanna Johnsson är en av många elever som känner att lunchrasten ofta är för kort. Hon går i nionde klass på Öllsjöskolan i Kristianstad och kontaktade själv P4 Kristianstad för att få berätta om sin situation.

– När det är långa köer känns det stressigt och vill vi hinner vi oftast inte ta en portion till. 45 minuter hade varit en lagom lunchrast för då hade jag hunnit varva ner och slippa stressa, säger Johanna Johnsson.

Rektorn på Öllsjöskolan, Linus Pålsson är medveten om att det ibland kan vara stressigt för eleverna men menar även på att lunchrasternas längd bör vara tillräckliga.

Emma Castman

nyheterna.kristianstad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".