Björn Ranelid var lättad efter den friande domen. Foto: Scanpix
Skåne

Ranelids friande dom överklagas

I mars friades författaren Björn Ranelid från misstankarna om vårdslöshet i trafik i samband med en trafikolycka för cirka ett år sedan. Nu överklagar chefsåklagare Mats Svensson domen.

– Kombinationen av bristandeuppmärksamhet och alltför hör hastighet är visad, säger chefsåklagare Mats Svensson i sitt överklagande av den friande domen till Aftonbladet.

Det var i april förra året som Björn Ranelid kom över på fel vägbana strax norr om Eljaröd och krockade med en mötande bil. När rättegången hölls ville åklagaren se Björn Ranelid dömd för vårdslöshet i trafik.

Detta friades han från i Ystads tingsrätt. Tingsrätten ansåg i domen att Ranelid brustit i uppmärksamhet och varit oaktsam.

De såg däremot inte att det kunde bevisas att han "i väsentlig mån brustit i omsorg" - något som är ett krav för att kunna dömas till vårdslöshet i trafik. Tingsrätten fastställde också att han inte försökt göra någon omkörning.

Men chefsåklagaren Mats Svensson anser att det istället måste göras en helhetsbedömning av hela det trafikfarliga beteendet.

Björn Ranelid själv var är glad efter domen. Han var starkt kritisk mot vad han ansåg vara en häxjakt från kvällspressen.

– Det har varit oerhört starka känslor efter 11 månaders häxjakt mot mig, säger Björn Ranelid, sa han efter domen.

Hovrätten över Skåne och Blekinge fick in överklagande igår och ska nu ta ställning till om prövningstillstånd ska meddelas.

Ranelids krock

I april 2012 kom Björn Ranelid över på fel vägbana strax norr om Eljaröd och krockade med en mötande bil. Författaren friades men nu överklagar chefsåklagaren domen i Ystads tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".