1 av 2
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och landshövding Margareta Pålsson besökte hamnen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö

Ministern vill satsa på Skånes spår

1:53 min

Det kommer att satsas på Skåne i nästa infrastrukturpaket. Det lovade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M), när hon besökte Skåne. Framför allt pekade hon på behovet av att bygga ut järnvägstrafiken.

– Vi vet ju också det att på spårsidan, inte minst södra stambanan och sträckan mellan Lund och Malmö, det är ju en av de mest hårt trafikerade sträckorna och som påverkar inte bara fjärrtrafik och gods utan också den regionala pendeltågstrafiken. Det är klart att det finns tankar om att det är något som måste lösas, säger hon.

Infrastrukturministern träffade under förmiddagen länsstyrelsen och fick även en rundvandring i Malmö hamn. Hon betonade att hon i direktiv till Trafikverket särskilt pekat ut Skåne inför kommande infrastruktursatsningar.

– De största behoven är att utveckla järnvägssystemet, till exempel de fyra spåren mellan Lund och Malmö, men sedan också att få fyra spår till Hässleholm, säger länsarkitekt Elisabet Weber.

Den kapacitetsutredning som gjorts har visat att sju av järnvägens 26 värsta brister 2021 kommer att finnas i Skåne, och enligt Catharina Elmsäter-Svärd kommer det att märkas i kommande infrastrukturpaket.

– Det vore väl konstigt om man inte skulle känna igen en del saker ur kapacitetsutredningen i det kommande förslaget, säger hon.

Kan du säga att vi kommer att se utbyggnad av spåren i Skåne den närmaste tiden?
– Man kan säga att våren kommer mycket tidigare till Skåne jämfört med övriga landet. Det är ett slags ljus, och det kan man nog se en hel del sådant vad det gäller infrastruktur också.

Däremot kunde infrastrukturministern inte ge något besked om när det blir en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, men i slutet av maj ska hon diskutera frågan med sin danska kollega. Inte heller när det gäller tankarna på en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn lämnar infrastrukturminstern några raka svar.

– En region som Skåne som av tradition är duktig på att samarbeta måste också förmår att prioritera. Det kanske blir svårt att klara allt på en gång, fast jag tycker att det är kul att det finns idéer. Det är en bra början, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista