Karina Håkansson tror att en strejk kan bli nödvändig. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
SKÅNE

Karina Håkansson: "Det är ett mansjobb med kvinnolön"

1:41 min

Fackförbundet Kommunal varslar nu om strejk och Hässleholm och Ängelholms Kommuner och Region Skåne är några av de som varslats.

Lokalvårdare, badpersonal och skolmåltidsbiträden är några av de som tas ut i strejk om inte ett avtal slutits innan den 29 april.

–  Det är ett tungt och stressigt jobb, säger Karina Håkansson som arbetar i skolköket på T4 Skolan i Hässleholm.

– Ett mansjobb med en kvinnolön säger hon och ler lite, samtidigt som hon  lyfter fram ännu en stor rostfri form med många kilo pyttipanna.

Hon och kollegorna i köket är några av de som kan komma att tas ut i strejk - för där arbetsgivarna vill se industrins avtal på  6,8 procent som riktmärke, vill  Kommunal ha ett krontal -  1740 kr på tre år - för att få upp de stora grupper, främst kvinnor - som tjänar under 25 000 kronor i månaden.

I Hässleholms kommun är det ungefär 180 personer som är varslade - i Skåne 600, och  totalt i Sverige nästan 9000. Andra skånska kommuner som tas ut i strejk är Bjuv, Eslöv, Lund, Kävlinge, Landskrona och Trelleborg.

Karina Håkansson och kollegan Britt Walter i skolköket i Hässleholm tror att det kanske behöver bli strejk för att något ska förändras – att det behöver bli skolbarn och gamla utan mat och ostädade lokaler för att det ska synas vilket arbete de gör:   

– Man tänker inte på att vi på golvet finns, men det här jobbet ska också göras. Och det här är verkligen ett kvinnodominerat yrke, säger Karina Håkansson.

Och Britt Walter fyller i:

– Det finns alltid pengar när politikerna ska ha sina löner, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista