Jeanette Hillding Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Skåne

Revisorer ger regionen ansvarsfrihet

1:28 min

Region Skånes revisorer riktar kritik mot att sjukhusen i Skåne och kollektivtrafiken inte klarar att hålla sin budget, men föreslår ändå att regionledningen får ansvarsfrihet. Det står klart sedan revisorerna i Region Skåne presenterat sin revisionsberättelse om verksamheten under 2012.

Trots kritik mot att Region Skåne går minus med 255 miljoner kronor 2012 så tillstyrker revisorerna ansvarsfrihet för regionstyrelsen och övriga nämnder och beredningar.

Revisorerna ser positivt på att Region Skåne uppnått produktionsmålen och målen när det gäller tillgänglighet för 2012. Men är alltså kritiska till att framförallt vården går med ett stort underskott.

– Fortfarande har man inte riktigt koll på sjukhusens ekonomiska situation och även i viss mån kollektivtrafiken, säger Jeanette Hilding, oförande för Region Skånes revisorer.

Vad kan ni ser för orsaker till att sjukhusen inte får sin budget att gå ihop?
– Vi har exempelvis tittat på styrmodeller och styrsystem och vi ser att budgeten tyvärr inte är det styrdokument som man skulle önska eftersom sjukhusen inte följer den budget man satt eller anser att den är viktig att följa, säger Jeanette Hillding.

Man tittar hellre på förklaringar än lösningar?
– Ja, det är något som vi har kritiserat ett antal år, att man lägger ner energi på att förklara varför man inte klarar sig istället för att lägga energin på att försöka hitta lösningar på de problem man har, säger Jeanette Hillding.

Ser ni något konkret som regionen kan göra för att komma tillrätta med ekonomin?
– Det är inte vår roll. Vi pekar på problemen, säger Jeanette Hillding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista