Kommunalrådet Magnus Björkman (M). Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Närproducerat målet i upphandling

1:37 min

Nu ska det bli lättare för barnen i skolorna och äldre på äldreboenden på Österlen att äta närproducerad mat. Med två nya upphandlingar kring distribution och mat hoppas kommunen att fler lokala företag ska kunna lägga anbud på maten.

- Det är klart att vi sklapar möjlighetr för mindre leverantörer att lägga anbud, säger Tomelillas kommunalråd Magnus Björkman.

Det handlar dels om en ny distributionscentral som kommer att ligga i Ystad och förse ungefär 100 kommunala verksamheter i Ystad, Simrishamn och Tomelilla med livsmedel. Poängen med det är att företag ska slippa köra runt till 100 olika ställen - utan bara behöva lämna till ett och verksamheterna bara behöver ta emot en stor leverans i stället för många olika. Bröd och fisk kan dock levereras direkt ut till verksamheterna, eftersom det är färskvaror.

Men ett lokalt företag måste inte kunna leverera till alla tre kommuner, utan kan välja en kommun. Men mindre enheter än en kommun är inte möjligt. Upphandlingen ger däremot möjlighet att lägga anbud på bara en specifik vara.

- Anbuden kommer delas in i mindre varugrupper. Olika sorters kött som fläsk, nöt och kyckling blir var för sig. Grönsaker som tomater och äpplen blir också för sig så man kan lägga anbud på en specifik varugrupp. Det har inte varit möjligt innan, säger Magnus Björkman.

Dessutom ställer kommunerna nu högre krav kring hur kött framställts - vad gäller bland annat antibiotikaanvänding och transporttider till slakt. Här har Tomelilla kommun tittat på Sigtuna kommun i Uppland som varit föregångare på området och har domstolsbeslut på vilka krav och kriterier som går att föra in i kostupphandlingen utan bryta mot regelerna om fri rörlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista