Sparris med pinjenötter, prästost och bacon - mumsig förrätt. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio

Jens Anderssons vårmeny

Smörstekt Sparris

Sidfläsk, Prästost, Pinjenötter, Dill, Rapsolja

Lättrimmad/Stekt Torsk

Rödbetor, Färsklök, Knippmorot, Färskpotatis, Citronsmörsås

Rabarbersymfoni & vit choklad

Inkokt rabarber, Rabarberkaka, Vit Chokladmousse

  

Sparris 4 Portioner:

  • 20 st Gröna eller Vita sparrisar
  • Ca, 3-4 liter vatten
  • 0,5 dl Salt
  • 200 gr Rökt sidfläsk
  • 200 gr Prästost
  • 1 dl Pinjenötter
  • 1 dl Kallpressad Rapsolja
  • 1 knippe färsk dill
  • Salt & peppar
  • 150 gr osaltat smör

Sätt på en gryta med saltat vatten & ugnen på 175 gr använd fläktfunktion om det finns. Skala sparrisarna till ca 3 cm från knoppen. Dela ner sidfläsket i bitar. Riv prästosten
Koka sparrisarna i gott om vatten i ca 2-3 min till al´dente, kyl snabbt i kallt vatten.
Rosta av pinjenötterna i ugnen i ca 5 min till lätt brun ton.

Sätt på en stekpanna och smält 50 gr smör & stek sidfläsket snabbt på hög värme till gyllenbrun färg, slå upp i form & varmhåll den.

Gör ren pannan och värm upp den igen och stek sparrisen i omgångar i resten av smöret (100 gr), salta & peppra efter eget tycke och smak.

Arrangera snyggt på en tallrik, börja med sparris & sedan sidfläsket.

Strö osten & nötterna över, rippla över rapsoljan och plocka små fina dillkvistar och garnera med.

Torsken:

  • 600 gr Torskrygg eller filè
  • 10 % Saltlag
  • 12 st små fina rödbetor
  • 4 st färsklökar med blasten kvar
  • 8 st små fina knippmorötter
  • 500 gr små fina potatisar 
  • 2 st sharlottenlökar
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 1 st citron ,skal & saft
  • 1 msk strösocker
  • 200 gr + 200 gr osaltat smör
  • Salt och peppar

Börja med att blanda ihop saltlagen, 1 dl salt & 9 dl varmt vatten, rör tills saltet löst sig i vattnet, låt svalna.

Sätt på en gryta med 2-3 liter vatten på spisen och koka rödbetorna tills dom är klara ca 45 min beroende på storlek, lyft upp och kyl i kallt vatten, skal och dela varje i 4 delar.

Ansa och skala morötterna och koka dessa 4-5 min beroende på storlek, kyl i kallt vatten.

Skala även löken och spara blasten ca 10 cm, dela löken i 2 delar.

Dela torsken i 150 gr bitar & rimma den 20 min i saltlagen, skölj den snabbt i kallt vatten och torka den torr.

Skala sharlottenlöken och finhacka den så bra du kan.

Sätt på ugnen på 175 gr.

Nu är det dags för potatisen, bara att koka den precis som vanligt i saltat vatten,,ca 15-20 min.

Sätt på en panna och börja med såsen, fräs löken i 50 gr av smöret på medium värme utan att ta färg, slå på vinäger, vatten och lägg i buljongtärningen samt citronsaft och skal.

Låt koka 5-10 min, dela smöret (200 gr) i mindre bitar och vispa ner i såsen, krydda efter egen smak, låt den vila.

Värm en stekpanna och bryn smör, lägg i fisken och låt den få fin färg, krydda & lägg i en ugnfast form.

Sätt in fisken och kör den klar ca 10 min, samtidigt ta en panna och fräs på alla grönsaker och potatis, 4-5 min, krydda…

Nu när allt är färdigt, arrangera allt som du vill på tallriken och ös lite sås över.

 

Rabarber & Vitchokladmousse:

  • 200 gr Vitchoklad
  • 100 gr Vispgrädde

Koka upp vispgrädden & slå över chokladen. Sätt in i kylen och vila i 3 timmar. Vispa upp den till gräddig konsistens.

Inkokt Rabarber:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl Vatten
  • 1 vaniljstång eller 1 msk Vaniljsocker
  • 4 st normalstora rabarberstänger

Koka upp socker, vatten & vanilj & dra av från plattan & lägg i rababern så att den kan dra färdigt.

Rabarberkaka:

  • 300 gr smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl skivad rabarber i 0,5 cm bitar
  • 0,5 dl hackad mandel( frivilligt)
  • 1 msk Strösocker

1) Smält smör & låt svalna.

2) Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

3)Tillsätt smöret & sen mjölet & havregrynen.

4) Blanda ner rabarbern, lägg över i form och strö över nötter & sockret.

5) Grädda i 175 gr i ca 40-45 min

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista