Läget allvarligt vid Kemira

HELSINGBORG. Vid lunchtid på lördagen var läget fortfarande allvarligt vid Kemiras anläggning i Helsingborg. Ytterligare en cistern med miljontals liter svavelsyra är skadad och riskerar att rämna. Tillsvidare får alltså personer som lämnar området inte komma tillbaka igen. Men på lördagens förmiddag var någon fullskalig utrymning av området inte aktuell.

Omkring 4500 personer var på lördagen påverkade av den avspärrning som fanns runt Kemira i Helsingborg, efter fredagens stora svavelsyrautsläpp. Läget bedömdes då som fortsatt allvarligt.

Många sov borta
En hel del personer bor innanför det avspärrade området tvingades sova borta natten mellan lördag och söndag. Anledningen var att ingen tilläts gå tillbaka in innanför avspärrningarna. Åtta personer fick utnyttja kommunens sängplatser på vårdhem eftersom de inte hade någon annanstans att sova.

Matbrist
På lördagsmorgonen uppmanade kommunen att de som inte hade mat hemma skulle knacka på hos grannar och försöka ordna mat på så sätt.
Vid 12-tiden på lördagen meddelade kommunen att de släppt fram matleveranser till butiken Matöppet som ligger i det avspärrade området. Adressen är Planteringsvägen 196. Kommunen säger att man inte ska gå till affären i onödan.