Stockholm

Elcykel är Lisa Nordéns väg mot OS-guld

Hon har bytt upp sig från fyra till nio mils cykling. Då längtar OS-tvåan i triathlon Lisa Nordén efter ett nytt sätt att ta sig runt i sin nya hemstad Stockholm. "En elcykel ingår i mina planer, säger Nordén".

Lisa Nordén har för tillfället lämnat OS-silvret bakom sig och satsar på VM-guld i halvironman. En anledningen är att hon redan tagit VM-guld i sprint och olympisk distans. Men också att den tuffa träningen ska utveckla henne inför OS i Rio de Janeiro 2016. Fokus har legat på cykel och löpning eftersom de grenarna mer än dubbleras i en halvironman.

– Vi är många kortdistansare som gått över till halvironman och vi står oss bra, flera har vunnit tävlingar. Det har orsakat en hel del snack, det har sagts att vi inte är så bra på cykel, för vi ligger på rulle. Men vi har visat att det inte är så, säger Nordén när TT träffar henne vid Huvudstabadet i Solna.

Hemma är sedan januari en lägenhet i Hammarby sjöstad.
– Fast jag har inte varit hemma så mycket. Dessutom har jag en lägenhet i Fuerteventura där jag vann en halvironman i april. Men varje gång jag kommer till Stockholm så känns det mer och mer som hemma, säger Kristianstadsfödda Nordén.

Trots att hon inte hunnit vara så mycket i Stockholm har hon ändå börjat få några fasta punkter, de flesta kopplade till träning och rehab.
– Som Nacka Forum varje onsdag klockan 06.00. Då är det "Hour of Power", vi är ett gäng som cyklar hårt en timme. Men jag har också hittat ett par fikaställen.

Fast just fika är inte något hon hinner ägna mycket tid åt. För idrottslivet handlar inte bara om cirka 30 timmar fysisk träning i veckan.

– Inklusive rehab och transporter är jag uppe i 40-50 timmar. Och sen tillkommer vila, mat och sömn mellan passen. Då kan jag inte vara ute och fika i två timmar. Jag behöver de timmarna hemma bakom stängda dörrar så jag kan alstra energi. Kanske sova 20 minuter. Eller bara skicka ett mejl.

En sak som tar mer tid efter London-OS är sponsorer och till exempel inspirationsfrukostar, träningsgrupper eller tips till motionärer.

– Det är en jätteomställning. Men jag har kommit fram till att det är bättre att lägga tid på det här nu och sen gå in i bubblan de sista två åren inför OS och träna hårdare då. Då blir både jag och sponsorerna nöjda.

TT: Men hur hinner du med allt, hur tar du dig runt i Stockholmstrafiken?
--Jag har ingen bil. Men funderar på att skaffa en elcykel, det ingår i mina planer för nästa år. Då tar du dig runt i 35-40 kilometer i timmen utan att trampa så hårt.

Och är det någon som har gjort sig förtjänt av lite vila på cykeln så är det nog Lisa Nordén.

Håkan Bergholtz/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista