Milo Valentin vill jobba ihop pengar till barnen hemma i Rumänien. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio
Malmö

Jobbsökande EU-medborgare hamnar ofta på gatan

Jobbsökande: "I sleep in the park and look for a job"
1:38 min

Många som arbetsmigrerat till Sverige från EU-länder är hemlösa, visar en ny kartläggning från Socialstyrelsen. Nyheterna har träffat två EU-medborgare i Malmö som letar jobb och sover i parken.

Milo Valentin har rest till Malmö med hopp om att jobba ihop pengar till barnen hemma i Rumänien. Men han har fortfarande ingenstans att bo, och i morgon kommer hans fru.

– I sleep in the park and I look for a job, säger Milo Valentin, som tycker att Malmö är bra, men att det är dåligt att han inte har någonstans att bo.

I dag sover Milo Valentin i en sovsäck i parken. I morgon kommer hans fru med buss från Rumänien, och då får han sällskap. Här i Malmö är möjligheterna större för dem att jobba ihop pengar för att betala för de tre barnens mat och skolgång hemma i Targu Jui.

Milo Valentin frågar alla han träffar om de har jobb till honom eller tips om bostad.

– I feel like the only one in the world, because nobody helps me, säger Milo Valentin, som har letat efter jobb i tre veckor utan att hitta något.

En bit bort, i Rörsjöparken, letar Pavla från Bulgarien burkar. På frågan var han sover på natten pekar Pavla han på busken. Han har varit sex månader i Tyskland och jobbat, men när jobbet tog slut åkte han vidare till Sverige. Här är det tufft, men bättre än hemma i Plovdiv, där det inte ens finns burkar att samla.

En nygjord kartläggning från Socialstyrelsen visar att arbetslösa och hemlösa EU-medborgare som Pavla och Milo Valentin blir allt vanligare i storstäderna. Enligt utredare Birgitta Hedlund Känttä måste nu kommunerna förhålla sig till det.

– Det här är en grupp som skiljer sig ganska mycket från den grupp som vi traditionellt är vana att kalla hemlösa här i Sverige. De är ofta yngre, de mår oftast fysiskt och psykiskt bra när de kommer hit, säger hon.

 Primärt kommer de här EU-medborgarna till Sverige för att försörja sig och arbeta.

– Vi måste på något sätt förhålla oss till att de här personerna finns i vårt land, och att de lever under svåra omständigheter här, säger Birgitta Hedlund Känttä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".