1 av 2
Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
2 av 2
Vd Bo Bengtsson på Sparbanken 1826 menar att de har agerat rätt i samband med Panaxiakonkursen. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
SKÅNE

Panaxia i kris i flera år

"Finansierade lån med mer lån"
1:19 min

Värdetransportföretaget Panaxia hade varit på ekonomiskt obestånd i ett par år innan de gick i konkurs när Sparbanken 1826 i höstas slutade skjuta till pengar.

Det framgår när konkursförvaltaren nu är klar med sin granskning.

Konkursförvaltaren i den stora Panaxiahärvan, Lars-Henrik Andersson, har nu presenterat sin förvaltarberättelse om vad som egentligen hände-

Sparbanken 1826 med huvudkontor i Kristianstad var en av Panaxias storägare och det var när de slutade skjuta till pengar som konkursen var ett faktum

Då kom det fram att Panaxia använt kunders pengar ur de dagskassor man hämtade för att täcka hålen i den egna verksamheten, och för att dölja de här "lånen" togs pengar från nya kunder eller nästa dagskassa och skulden accelererade.

Vid konkursen hade Panaxia brist i kassan på över en halv miljard kronor - det blev kaos i kontanthanteringen, och både uttagsautomater och mängder av små butiker drabbades - och i till exempel Kristianstad var det många som förlorade jobbet när den stora värdedepån hastigt stängdes.

Enligt förvaltarberättelsen så var Panaxia i kris redan sommaren 2010.

Det finns inget att att anmärka på Sparbanken 1826s agerande, konstaterade Finansinpektionens granskning däremot fick den andra storägaren - Forex Bank, 50 miljoner kronor i straffavgift och mycket sträng kritik.

Och två av toppcheferna i Panaxia står åtalade för grovt bokföringsbrott.

Sparbanken 1826 VD Bo Bengtsson säger till nyheterna att de nu ser det här som avslutat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".