Hässleholm

Vill inte ha fler friskolor

"Elevunderlaget är för litet"
1:29 min

Flera friskoleföretag vill starta nya privata gymnasieskolor i och omkring Hässleholm. Men Hässleholms kommun skulle helst se att de inte etablerade sig, då eleverna är redan för få.

Det råder en överetablering av gymnasieutbildningar i nästan hela landet, också i norra Skåne. Dels etableras många friskolor men framför allt har antalet elever minskat drastiskt. För fyra år sedan var en gymansieårskull i till exempel Hässleholms kommun runt 700 elever. Nu för tiden så låg som 450, och så kommer det vara under lång tid framåt enligt barn och utbildningsförvaltnignen.

Och det får konsekvenser. Det senaste exemplet var friskolan JB-gymnasiet som nyligen slog igen.

Så när nu inte mindre än fyra friskolor är på väg in i närområdet - tre i Kristianstad och en i Hässleholm - och kommunen fick möjlighet att yttra sig så ha man sagt nej tack - till tre av de fyra ansökningarna.

Men kommunen säger bara nej till tre av de fyra ansökningarna. En ansökan - ett naturbruksgymnasium i Hässleholm med djurinriktning - säger kommunen ja till trots att analysen från tjänstemännen på förvaltningen ser i princip lika dan ut: bra ur medborgarperspektivet eftersom valmöjligheterna ökar. Men samhällsekonomiskt en dålig affär. Man kostaterar också att en liknande utbildning i Önnestad två mil bort i höstas bara hade nio sökande.

Kommunen ingen vetorätt utan det är Skolispektionen som godkänner eller avslår ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".