Kenth Jagerborn, chef för Sydsvenska Gymnasieförbundet. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Sydöstra Skåne

Tomelillaungdomar väljer bort kommunala gymnasieskolor

Gymnasiechef "Eleverna har fler skolor att söka"
1:30 min

Allt färre elever väljer ett av Sydskånska gymnasiets kommunala skolor. För två år sedan sökte 63 procent av Tomelillaeleverna till ett gymnasium inom Sydgym - i år bara 46 procent.

– En faktor är extra intressant. Samarbetet mellan en privat gymnasieskola och ett av våra högstadier har lockat elever till det privata gymnasiet, säger Kenth Jagerborn, högste chef på Sydskånska gymnasieförbundet som har Park- och Österportgymnasiet i Ystad samt Malenagymnasiet i Sjöbo. 

Han syftar på John Bauer-gymnasiet som lockat många elever från Kastnajeskolan till hösten. En bild som stämmer när vi hälsar på i Kastanjeskolan och frågar om gymnasieval. 

– John Bauer, för det verkar vara en bra och fin skola, säger Maria Bergström som är en av niorna på Kastanjeskolan.

– John Bauer, svarar även Rasmus Andersson som trots att han bara går i åttan redan vet vart han vill. 

Det har stormat mycket kring JB-Gymnasierna i landet efter att koncernens ägare bestämt sig för att göra sig av med skolorna. Skolan i Ystad kommer att överlåtas till Karl-Oskarskolan under sommaren. 

Marias kompis Hilda Danielsson har valt Bollerups Naturbruksgymnasium och därmed är Hilda, Rasmus och Maria i majoritet på Kastanjeskolan i Tomelilla. De är några av de 54 procent som väljer ett gymnasium utanför Sydskånska gymnasieförbundet där alltså två kommunala gymnasier i Ystad och ett i Sjöbo ingår och Tomelilla, Ystad och Sjöbo är medlemskommuner. 

Men det finns ännu ett skäl till att Tomelillaeleverna söker sig bort från de kommunala alternativen i närområdet. Behörigheten för att söka till gymnasiet har ökat från 66 procent till 84 procent på bara ett år och med bättre betyg förändras valfriheten. 

– Eleverna har lättare att komma in på sina förstahandsval och de har fler skolor att söka. Vi kan då se att de söker sig till andra kommuner just för att valfriheten finns där, säger Kenth Jagerborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".