1 av 2
Så här många namn rymde lådan. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
2 av 2
Hans Krohn och Kenneth Andersson var två av de som lämnade in röster. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Kristianstad

Röster för folkomröstning lämnades över

"Vi är väl folkets röst"
1:31 min

Planerna på bygge av ett nytt köpcentrum i Hammar i utkanten av Kristianstad har väckt protester. "Det finns inte plats för mer handel i Kristianstad",  menar en sammanslutning av handlare och fastighetsägare och har genomfört en namninsamling för att kräva en kommunal folkomröstning i frågan.

Och idag kom de till kommunhuset med en hel låda med namnunderskrifter av personer:

-- Politikerna har inte tagit till sig argumenten, så nu måste medborgarna få säga vad de tycker, säger Kenneth Andersson, handlare som är en i nätverket.

7627 underskrifter av röstberättigade i Kristianstad kommun stod det på lådan som representanter från Nätverket Kristianstad lämnade idag.

En av de som skrivit på är Jacob Twetman, fastighetsägare i Kristianstad. Han har valt att göra det för att politikerna inte lyssnar på näringslivet, säger han.

– Jag vill värna om det Kristianstad vi har, vi kan se många exempel i Sverige på hur externa köpcentrum knäckt stadskärnorna, säger Tomas Ekberg, handlare.

Namnunderskrifterna togs emot av Sten Hermansson, ( FP ) ordförande i kommunfullmäktige i Kristianstad.

– Om det innehåller det det utlovas så kommer frågan om en folkomröstning att tas upp i kommunfullmäktige , säger han.

– När blir det?

– Troligen i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".