Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Regionen tvingas hjälpa Svensk Dos efter bara tre dagar

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 04.03
Läkemedelschef: "Bättre än att patienter stod utan läkemedel"
(2:02 min)
Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Region Skåne har skickat farmaceuter till det privata företaget Svensk Dos i Uppsala för att hjälpa till med leveranserna av dosförpackade läkemedel till skåningarna. Redan fem dagar efter att företaget tog över uppdraget behövde det hjälp.

– Eftersom Svensk Dos signalerade att de hade problem med hastigheten i sina maskiner och att produktionen inte höll den takt som de behövde, så bedömde vi att det var bättre att vi hjälpte dem med farmaceuter än att riskera att patienter stod utan läkemedel, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne.

Den första juni tog Svensk Dos över uppdraget att dosförpacka och skicka ut läkemedel till 18 500 skåningar. Men trots att det i avtalet står att leverantören är skyldig att vidta alla nödvändiga förberedelseåtgärder innan tjänsten påbörjas, så har företaget haft stora problem att få ut medicinleveranserna i tid.

Det gjorde att Region Skåne redan efter en vecka tecknade ett tilläggsavtal med Svensk Dos. Enligt det skulle regionen försöka bidra med fem farmaceuter till Svensk Dos under två veckor fram till midsommar. Men eftersom Svensk Dos nu anställt mer folk och infört 24-timmarsskift, så kunde tre av de skånska farmaceuterna åka hem efter tre dagar, två av dem stannar kvar till söndag.

De misslyckade leveranserna kan stå företaget dyrt. Av tilläggsavtalet framgår det att Region Skåne kommer att återkomma med sina krav.

– Vi ska titta på allt som har hänt, när den här akuta fasen är över, och det finns ju vitesklausuler i avtalet, säger Maria Landgren.

Finns det anledning att använda sig av dem?
– Det gör det absolut. Det har ju varit försenade leveranser, vilket har inneburit merkostnader för kommuner och även för Region Skåne.

Enligt avtalet ska minst 98 procent av alla leveranser under en tremånadersperiod ske i rätt tid. Annars ska Svensk Dos betala vite, där storleken bestäms utifrån hur stor andel av leveranserna som försenats.

Fortfarande kommer doserna väldigt sent, ofta på eftermiddagen eller kvällen innan medicinen ska börja tas, men nu ska det snart fungera.

– Vi har fått skriftliga garantier på att leveranserna ska fungera igen på måndag den 17 juni.

Innebär det att ni kan avveckla er beredskap, eller kommer ni att ha kvar den ett tag till?

– Vi kommer att ha kvar den ett tag till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".