Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
SKÅNE

Skånetrafiken måste förbättras

"Det verkar vara en djungel"
1:33 min

Skånetrafikens biljettsystem måste förenklas. Det anser Region Skånes revisorer, som granskat systemet. Biljettfloran behöver rensas, och även zonindelningen bör förenklas, enligt revisorerna.

Malmöbon Mariam Abdulhadi tycker till exempel att det är krångligt att köpa SMS-biljett.

-- När de har infört det nya systemet att man ska registrera sig på internet, så har det blivit jättekrångligt. De beskriver inte heller hur man ska göra det. Om man inte har sitt månadskort eller rabattkort, så kan man inte åka med bussen, säger hon.

På uppdrag av Region Skånes revisorer har ett revisionsföretag granskat om Skånetrafikens biljettsystem lever upp till resenärernas behov. Det gör det i flera avseenden, men det finns områden som behöver förbättras.

Bland annat måste biljettfloran bli mer överskådlig. Sedan 2008 har antalet resenärer som upplever att det är enkelt att köpa biljett hos Skånetrafiken sjunkit rejält. Kontantstoppet har också inneburit problem framför allt för turister, äldre och personer som reser sällan.

Revisorerna konstaterar att Skånetrafiken är på gång med förbättringar. Bland annat har nyheterna berättat tidigare att det från i sommar ska bli möjligt att köpa biljett i mobiltelefonen via appen Reseplaneraren. Men det finns all anledning att snabba på utvecklingsarbetet, konstaterar revisorerna. Dessutom måste alla resegarantiärenden behandlas inom en månad. Enligt granskningen är det i dag bara 60 procent av ärendena som blir klara inom tidsgränsen.

Skånetrafiken behöver också bli bättre på att informera resenärerna om biljettalternativen. Det håller Yvonne med om, som i dag väntar på bussen på Gustav Adolfs torg i Malmö. Hon tycker att det är svårt att få information om de olika biljetterna.

–  Visst är det det. Jag tycker att det verkar vara en hel djungel, så det tycker jag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".