Kristianstad

Fängelse för guldrånare

Åklagare Eva Norberg om domarna mot guldrånare i Kristianstad: "Jag är nöjd"
1:29 min

Idag föll domarna mot de fyra unga män som stått åtalade för rånet mot en Guldfynd-butik i Kristianstad i januari. Nio månaders sluten ungdomsvård för den yngste i gruppen som inte var 18 vid brottet upp till 4 års fängelse för den äldste i gruppen, en 26 åring. Åklagare Eva Norberg är nöjd.

–Jag tycker att det är väldigt bra att brottet är uppklarat och att alla påstådda gärningsmän har kunnat fällas. 

Det var den 28 januari som en av de nu dömda rånarna ska ha ringt in ett falsklarm till polisen för att lura ut dem till Näsby i utkanten av Kristianstad. När han sett polisbilarna köra förbi i full fart uppges han ha meddelat två av de andra gärningsmännen som då begett sig mot Guldfynd-butiken inne i stan, beväpnade med hammare och kolsyrerrevolver. Väl inne i butiken hotade de biträdet med revolvern och tvingade henne ner på golvet. Rånarna slog sönder glasmontrar och kom över smycken till ett värde av nästan en halv miljon kronor. motivet till rånet ska ha varit stort behov av pengar pga stora skulder.

Alla gärningsmännen är tidigare kända av polisen. Enligt dagens dom fick alla utom en, som var sjutton år då brottet begicks fick fängelse mellan ett och ett halvt och fyra år. Men det är inte bara guldfyndsrånet som ligger till grund för rättens bedömning utan även andra brott som grovt bedrägeri och tidigare villkorliga domar. Kristianstadsrånet är ett av flera guldrån som har inträffat i Skåne på sistone. Eva Norberg tycker att det är skönt att åtminstone Kristiandstadsrånarna nu åtminstone fått sina domar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".