Bilden på mannen togs när han gjorde militär grundutbildning, GMU. Foto: Privat.
SKÅNE

Tog machobild med försvarets vapen

"Ville ha ett minne när jag åkte därifrån"
2:03 min

En ung man som lagt ut bilder av sig själv på Facebook när han poserar med två automatvapen får kritik från försvarsmakten. Bildpubliceringen, som togs när mannen gjorde lumpen på P7 Revingehed, utgör inget lagbrott men anses som olämplig av försvarsmakten.

Bilden togs när den unge mannen gjorde militär grundutbildning på P7 i skånska Revingehed. Han förklarar att den togs som ett minne från utbildningen.

"Bilden där jag står med de två vapnen är sista dagen på vår militärtjänstgöring, jag gjorde lumpen i Revingehed. De bilderna togs på alla, med civila kläder, för att ha något minne när man åkte därifrån."

"Olämpligt att ta en sådan bild"
Från Försvarsmaktens sida är man däremot måttligt nöjd med att deras rekryter tar sådana här bilder och dessutom lägger ut dem på Facebook.

– Det finns inga formella regler som säger att man inte får stå i civila kläder och posera med vapen men det är olämpligt att göra sådant, säger Carl Sjöstrand, informationschef på P7 i Revingehed.

Ungdomligt oförstånd
Carl Sjöstrand anser att bilden är olämplig eftersom den kan ge ett felaktigt intryck av hur Försvarsmakten hanterar sina vapen.

– Man kanske kan säga att det är ungdomligt oförstånd, men här står man då och poserar med två vapen. Det är inget som är i närheten av hur vi normalt hanterar våra vapen, säger han. 

"Alla tar sådana bilder"
På inspelningen säger mannen i 20-årsåldern att alla tar sådana här bilder i civila kläder för att ha som ett minne när de åker
- stämmer det?

– Jag har inte sett den här typen av bild tidigare, men jag kan inte säga att det inte förekommer. Hur pass vanligt det är vet jag inte men det är nog troligt att det förekommer, säger Carl Sjöstrand, informationschef på P7 i Revingehed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".