Haschkakor. Arkiv: Scanpix
Kristianstad

Tonåringar misstänks för grovt knarkbrott

Tre tonåringar från Kristianstad åtalas för grovt narkotikabrott. Enligt stämningsansökan ska de ha sålt cannabis till omkring 30 ungdomar i centrala stan.

"Finns gott choklad", "Finns riktigt gott choklad", och "Finns blue cheese". Bland annat så stod det i de sms som tonårstrion, enligt åklagaren, skickade ut i april och maj för att bjuda ut narkotika till försäljning.

De här meddelandena ska ha skickats till ett stort antal personer mellan 15 och 18 år och till ett mindre antal under 15 år.

För att komma åt handeln med cannabis har polisen bland annat använt sig av telefonavlyssning under våren.

Narkotika som förpackats för försäljning ska också ha tagits i beslag från ett trapphus i centrala Kristianstad.

Ett stort antal förhör har hållits, både med de unga misstänkta säljarna, som suttit häktade sedan mitten av maj, och med 31 misstänkta unga köpare, varav tre är under 15 år.

Chefsåklagare Pär Andersson menar att brottet ska bedömas som grovt. Han beskriver att brottsligheten bedrivits systematiskt och i stor omfattning. Att den varit inriktad på unga och att gärningsmännen har utnyttjat de ungas okunnighet och nyfikenhet.

Många personer är inblandade i målet och det är ännu oklart när förhandlingarna inleds i Kristianstads tingsrätt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".