1 av 2
Den 1 juli införs en ny kameraövervakningslag. Foto: Maja Suslin/Scanpix
2 av 2
Camilla Ahlbin, butiksanställd i Kristianstad, ser positivt på den nya lagen. Foto: Jenny Johnsson Roos/ Sveriges Radio
Skåne

Mer övervakning med ny lag

"För butiksägare blir det en betydande förändring"
1:27 min

Nu kommer det bli lättare för skånska butiker att sätta upp övervakningskameror. Från och med måndag den 1 juli införs en ny kameraövervakningslag i Sverige.

Även i fortsättningen kommer det att krävas tillstånd för att sätta upp kameror på gator och torg. Men när det gäller vissa platser, bland annat butiker, parkeringshus och tunnelbana så ger den nya lagen möjligheter till kameraövervakning utan krav på tillstånd. För många butiker kan den nya lagen innebära en hel del förändringar.

--Nu kommer man desutom att kunna anmäla övervakning av butiksytorna utan tillstånd. Det har varit väldigt svårt att få tillstånd till det tidigare, säger Henrik Kvennberg, tillståndsansvarig för allmän kameraövervakning på länsstyrelsen i Skåne.

Camilla Ahlbin jobbar i butik i Kristianstad och ser positivt på det här.

– Man kan få en större överblick av butiken. Det finns säkert dem som tycker det är bra för man vill ju minska snatterier, säger hon.

När det gäller kameraövervakning i Skåne så är det något som ökat mycket de senaste åren berättar Henrik Kvennberg på Länsstyrelsen i Skåne. Då framförallt inom ett område, skolorna.

– För tio år sedan fanns det fyra skolor i Skåne som hade tillstånd till kameraövervakning och idag finns det 130, säger han.

Tror du att det kommer öka ännu mer?

Vi ser inget trendbrott utan det fortsätter att öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".