Emilia Jansson har koll på vad som gäller. Bild: Linda Evereus/Sveriges Radio
SKÅNE

Risk att fara illa på sommarjobbet

"Jag är ung och odödlig"
1:32 min

Med en hög ungdomsarbetslöshet är konkurrensen om jobben hård. LO befarar att det kan göra att riskerna för att ungdomar far illa på sina sommarjobbökar, och man är just nu ute på sin årliga kampanj för att söka upp ungdomar på arbetsplatserna.

Jordgubbsodlingen, glasskiosken eller som idag - livsmedelsbutiken är några av de platser i Skåne som får besök av LOs 35 kampanjarbetare som just nu åker runt för att träffa skånska sommarjobbare.

– Det är okunskapen som är värst, säger Louise Jönsson är en av de som informerar de unga om rättigheter på arbetsplatser.

– Anställningsbevis, rätten till semesterersättning och att ha koll på om de är försäkrade är några av de saker vi berättar om, säger hon.

Vid en butikshylla hittar de Emilia Jansson, som står och packar upp ketchup. Det är inte första sommaren hon jobbar, och förra sommaren skadade hon sig på jobbet så hon kände till det mesta, till och med om försäkringarna.

Men hur det fungerar på arbetsmarknaden pratar hon inte om med kollegor och kompisar:

– Nej, det blir mest med mamma, skrattar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".