1 av 3
I dag togs första spadtaget för nya bostadsområdet på Joneberg i Simrishamn. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 3
Bostadsminister Stefan Attefall tar första spadtaget. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
3 av 3
Rikard Edenius, vd Näckström Fastigheter AB, Anders Johnsson (M), kommunalråd i Simrishamn, Stefan Attefall (KD), bostadsminister. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Nu är Jonebergsbygget igång

Bostadsministern: Spännande och intressant lösning
1:21 min

I dag togs första spadtaget för den största satsningen på bostadsbyggande i Simrishamn på mycket länge. Drygt 120 nya bostäder byggs på Joneberg - med trygghetsboende, äldreboende och vanliga lägenheter.

Kommunala Simrishamnsbostäder och privata Näckströms Fastigheter har bildat ett gemensamt bolag för bygget.

En ovanlig och intressant lösning, sa bostadsminister Stefan Attefall (KD) som tog dagens spadtag - med en grävmaskin.

– Ja, att man bygger bostäder både för vanliga hyreslägenheter och för äldre, men också att man har det här samarbetet med privata investerare som gör att man orkar ta det här steget som ett mindre kommunalt bostadsbolag.

Attefall tycker att det är en mycket spännande och intressant lösning som gärna får spridas på fler ställen.

Här på höjden där Jonebergsskolan tidigare låg ska byggas ett 40-tal trygghetslägenheter och ett 50-tal bostäder i ett äldreboende plus 27 vanliga hyreslägenheter.

Fastighetsbolaget Näckström står för trygghets- och äldreboendet som ska drivas av vårdföretaget Aleris. Simrishamnsbostäder står för hyreslägenheterna.

Totalt beräknas bygget kosta cirka 200 miljoner. År 2015 beräknas bostäderna vara inflyttningsklara, och intresset har redan varit stort.

Även kommunalrådet Anders Johnsson (M) är nöjd med det speciella samarbetet.

– Dels upplägget i sig, dels att vi i kommunen inför Lov, lagen om valfrihet, för våra äldre som gör att man kan välja boendet själv och det gör att vi får intressenter utifrån som är intresserade av att komma hit för att investera i Simrishamn och det är en av de riktigt stora fördelarna av detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".