Akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Lund. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Lund

Arbetsmiljön på akuten har blivit bättre men mycket återstår

Kommunal: "Verkar som sjukhusledningen har lyssnat på oss"
1:25 min

I dag träffades fackförbunden, Arbetsmiljöverket och ledningen för Skånes universitetssjukhus SUS för att diskutera arbetsmiljön på akuten i Lund. Det var i december förra året som Arbetsmiljöverket bedömde att arbetsmiljön på akuten var så dålig att man utfärdade ett vite på drygt fyra miljoner kronor om inte situationen förbättrades. 

– Jag uppfattade det som att Arbetsmiljöverket ville ha ett kvitto på att medarbetarna ser att det har hänt något. Det tror jag att de fick men vi är överens om att vi absolut inte är i hamn, säger Eva Thoren Todoulos, divisionschef på SUS.

Hon beskriver dagens möte som konstruktivt och nyanserat. Små förändringar som ett extra morgonmöte har gett stora förbättringar för personalen.

Akutens största problem har varit att rekrytera kompetent personal. Sedan årsskiftet har 40 procent av personalen slutat, vilket har resulterat i en ohållbar situation för dem som är kvar.

Förutom rekrytering måste patientflödet förbättras. Där hoppas sjukhusledningen mycket på den stora omorganisation som görs i höst. Trots den ansträngda arbetssituationen ser nu alla parter positivt på framtiden.

– Det var bra att vi hade det här mötet och fick stämma av lite hur mycket man har lyckats med, vilka förbättringar som redan gjorts och vad som är kvar att göra. Det verkar som sjukhusledningen har lyssnat, säger Susanne Wensmark, huvudskyddsombud på fackförbundet Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".