Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Bromölla

Nio får dödade av varg i Näsum

Rovdjursexpert: "Det är något man får anpassa sig till"
1:24 min

I helgen var det dags för vargangrepp igen i Skåne. Den här gången var det en fårägare utanför Näsum i nordöstra Skåne som drabbades. De kraftiga betten i hals och över ryggen på fåren gör att länsstyrelsens rovdjurspexpert Nils Carlsson är helt säker på att det rör sig om en varg.

– Skadorna på fåren hade tydlig vargsignatur, säger Nils Carlsson. 

Nio får dödades av vargen, ytterligare två fick avlivas och några saknas fortfarande. Senast en varg gick till attack i Skåne var i Lönsboda för en och en halv månad sedan, men det har varit flera attacker i grannlänen på sistone. 

– Vår känsla är att detta är en varg som nyligen har vandrat ner i länet. Det kan vara samma varg som gick till attack i Kalmar-  och Jönköpings län, säger Nils Carlsson.

Som fårägare gäller det att vara ute i hagen ofta och att ha ordentliga stängsel som går ända ner till marken, eftersom vargen inte hoppar, men gärna försöker att trycka sig igenom trasiga stängsel. 

Att ha vattendrag som avgränsning in mot hagen skyddar inte mot varg eftersom den lätt kan simma över. För den som vill sätta upp elstängsel finns bidrag att söka, säger rovdjursexpert Nils Carlsson. Som fårägare får man försöka att göra det bästa av situationen. 

– Som det ser ut i dag har vi en kraftigt ökande vargstam och då gäller det att anpassa sig till att det finns varg även om det inte är helt lätt.

Kristoffer Lieng
kristoffer.lieng@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".