Algblomning vid stranden på Äspet i Åhus i juli 2009. Foto: Erik Törnblom/Informationscentralen för Egentliga Östersjön
ÖSTERSJÖN

Kraftig algblomning på gång

"Vi ser en signifikant höjning de närmaste veckorna."
1:31 min

Vi kan vänta oss en ovanligt kraftig algblomning i år. I alla fall om man får tro finska forskare. Och om vädret blir lite varmare.

Algblomningarna i år har ovanligt tidiga på andra sidan Östersjön, men det är här i södra Östersjön som blomningen väntas bli som störst.

I grannlandet Finland görs prognoser för att förutspå sommarens algblomning.

Sture Nellbring vid Informationscentret för Egentliga Östersjön menar att man på den svenska sidan inte tror på den typen av prognoser.

– Vi vågar inte göra någon form av prognos, säger Sture Nellbring. Vi har inte de resurserna utan det skulle i så fall få vara SMHI.

I Sverige studerar man satelitbilder dag för dag för att bedöma algblomningens utveckling. Sture Nellbring anser att långsiktiga prognoser inte är tillförlitliga eftersom vädret spelar en så stor roll för algblomningens utbredning. Men i Finland tror man på sina prognoser.

Om det kommer upp mycket fosforhaltigt vatten till ytan leder det till att blomningen ökar. Höga temperaturer som det nu är i Baltikum driver på blomningen. Och enligt de finländska prognoserna börjar algerna snart att blomma längs den skånska östersjökusten, säger Jan-Erik Bruun vid Finlands Miljöcentral.

– Vår prognos baserar sig på förhållandet mellan kväve och fosfor i havsvattnet på vintern, säger Jan-Erik Bruun vid Finlands Miljöcentral.

Enligt de nuvarande prognoserna innebär det här att det kommer att bli stora mängder alger längs de sydsvenska kusterna inom två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".