Simrishamns kommunhus. Arkivbild. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Simrishamn

"Social dumpning" blev olaglig

"Socialchefen kallade det oetiskt och social dumpning."
0:55 min

Simrishamns kommun får nu rätt hos Högsta förvaltningsdomtolen i ett ärende som socialchefen i Simrishamn kallat för social dumpning. Det innebär att Ystad kommun får fortsätta betala för en kvinna som bor på vårdboende i Simrishamn.

Det rör sig om en kvinna från Ystad som är placerad på Friaborgs vårdhem för psykiskt sjuka i Simrishamn sedan 15 år. Ystad kommun ville nu få patienten bokförd som boende i Simrishamn så att de även skulle stå för kostnaden - som är ungefär 700 000 kronor per år.

Det här retade upp Simrishamns socialchef Roland Persson som kallade det hela oetiskt och för social dumpning då de riskerade att få betalningsansvaret för andra kommuners vårdbehövande - bara för att hemkommunen inte har ett behandlingshem.

Men Högsta förvaltningsdomstolen ger nu Simrishamns kommun rätt då kvinnan inte anses ha någon koppling till Simrishamn förutom till vårdhemmet utan anses ha starkare koppling till Ystad.

Sedan tidigare har Vellinge kommun lyckats skriva över en patient på Simrishamns kommun så att betalningsansvaret hamnade hos dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".